Učiteljica iz Živinica svako jutro za svoje đake pravi čaj i organizuje zajednički zdrav doručak

Na ovu ideju je došla nakon što je posmatrala svoje učenike kako na velikom odmoru konzumiraju sokove, grickalice i druge nezdrave namirnice, koje su prepune aditiva, tako da se ideja o zajedničkoj čajanki na velikom odmoru nekako sama nametnula

Foto: rtvslon Foto: rtvslon

S ciljem promocije zdrave ishrane i zdravog načina života kod djece potaknulo je učiteljicu Asmiru Musić iz Osnovne škole Gračanica u Živinicama da uz podršku roditelja svojih učenika svaki radni dan na velikom odmoru organizuje čajanku i zdrav doručak za svoje učenike.

 

Na ovu ideju je došla nakon što je posmatrala svoje učenike kako na velikom odmoru konzumiraju sokove, grickalice i druge nezdrave namirnice, koje su prepune aditiva, tako da se ideja o zajedničkoj čajanki na velikom odmoru nekako sama nametnula, ali kako ona dodaje bez podrške roditelja ništa ne bi bilo moguće. Svoju ideju predložila je roditeljima i pozvala ih da u školu donesu sve ono što su pripremali u kućnoj radinosti od domaćeg voća i povrća, poput domaćih džemova, domaćeg pekmeza, meda, čajeva, domaćih sokova itd. Roditelji su ovu ideju sa oduševljenjem prihvatili, kao i sami učenici. Najbitnije u cijeloj ovoj priči jeste što su učenici prije doručka pili domaći čaj od zove, gloga, koprive, nane, a ujedno su imali zadatak i da na internetu istraže ljekovita svojstva tih čajeva, tako da su spojili ugodno s korisnim. Konzumirali su prije doručka zdrav, topao napitak, a ujedno i učili o njemu. Nakon čajanke, bilo je vrijeme za doručak, gdje su učenici uz kiršku domaćeg hljeba, koji su donosili od kuće jeli domaće džemove.

Prilikom gostovanja u programu Slon radija, učiteljica Musić je istakla i reakcije učenika prvih dana nakon realizacije zajedničke „čajanke“: „Odmah prvi dana primijetila sam da više učenici nisu pospani, kao što je to bio slučaj ranije, bili su puno aktivniji, te su vidno bili puni energije“. Musić je dodala još i da je cilj ove čajanke bilo podsticanje svijesti kod učenika o zdravom načinu ishrane.

Pored učiteljice Musić u studiju Slon radija ugostili smo i njenu učenicu Selmu Mešanović, koja je istakla da njoj i njenim drugarima čajanka mnogo znači, da se raduju velikim odmorima, te poslala vrlo jednostavnu, a jasnu poruku :“Nezdrava hrana bolest je prava, zdrava hrana je pomoć prava.“

Preuzeto sa RTVSLON