Deda je bio religiozni musliman, a baka zagrižena pravoslavka: Evo kako je izgledao njihov brak

Bilo je to davnih pedesetih godina, prošlog veka

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Deda je u nekom selu video baku. Pričao mi je da je išla na službe nedeljom u svečanom odelu. Čim je video, "odmah je izgubio glavu." Sam sebe je ubeđivao da je to pogrešno i da ništa ne oseća, jer je ona bila Srpkinja od glave do pete, a on musliman iz stare islamske porodice.

PROČITAJTE JOŠ Kad dostignete nivo na kome vas ne interesuje da li komšija ima kravu, a kamoli da li mu je crkla, USPELI STE

Ali, pogledi su se sreli i to je bilo to.

Bio je to skandal kakav njihovo malo selo ne pamti. Oni su ipak izabrali ljubav. Kako to obično biva, porodice su ih se odrekle, ali oni su nekako uspeli.

 

Izrodili su sedmoro dece i živeli jedan običan život.

Brak im je bio protkan svađama, ali i velikom i tihom ljubavlju. Često su se svađali "čiji je Bog važniji i veći".

Baka je imala moralnu prednost, naime deda je imao jedan "porok", obožavao je da jede slaninu. Jednom prilikom kada ga je baka zatekla u podrumu kako tamani suvu slaninicu, pitala ga je "šta bi sad rekao tvoj Bog da te vidi?"

PROČITAJTE JOŠ Zašto žene postaju privlačnije muškarcima nakon što rode dete: Evo kako se pravi muž ponaša nakon porođaja

"Nema mog i tvog Boga. Bog je jedan," rekao je on sa uživanjem žvaćući.

Mi, unuci, mali gadovi, rado smo dedi doturali slaninicu iz bakine kuhinje, a onda bismo njoj rekli kako je deda opet uzeo parče iz frižidera.

Bila su to srećna vremena.