U FRANCUSKIM ŠKOLAMA ZABRANJUJU MOBILNE TELEFONE I UVODE HOROVE

Od septembra 2018. godine mobilni telefoni biće zabranjeni u francuskim školama, a školski horovi biće uvedeni tokom naredne dve godine

Foto: Detinjarije Foto: Detinjarije

Francuska vlada najavila je da će od septembra 2018. godine mobilni telefoni biti zabranjeni u francuskim školama, a da će školski horovi biti uvedeni tokom naredne dve godine, najavio je ministar obrazovanja Žan Mišel Blanke.

Mobilni telefoni već su zabranjeni u učionicama u osnovnim školama, a francuska vlada sada želi zabranu da proširi na čitavo školsko okruženje.

Trenutno se razmatraju načini sprovođenja zabrane udelo – gde će deca odlagati svoje telefone dok su u školi, kako će se kontrolisati sprovođenje pravila i koliko će roditelji poštovati zabranu.

Studija iz 2015. godine pokazala je da osam od deset tinejdžera ima pametni telefon, dok ga je 2011. godine imalo svega 20% dece. Francuski mediji zabrinuto izveštavaju da čak i osmogodišnjaci donose svoje telefone u školu.

Još jedna promena koju je najavilo ministarstvo prosvete je da će od sledećeg septembra svih 7.000 francuskih osnovnih škola za starije razrede (tzv. kolež) imati horove, te da će deca moći da pevaju dva sata nedeljno, a u sledeće dve godine horove će dobiti i škole koje pohađaju niži razredi. “Želimo da uvedemo kulturu u učionicu,” kaže francuska ministarka kulture Fransoaz Nisen.

Pin It

Izvor: Detinjarije.com