Pravo na izostanak u Hrvatskoj: Bogati na skije, a ostali u školske klupe

Odluka Ministarstva obrazovanja da će djeca čiji roditelji mogu platiti skijanje biti oslobođena škole, a ostala djeca će morati na nastavu, izazvala je burne reakcije...

Foto: www.kopaonik.rs Foto: www.kopaonik.rs

Odluka Ministarstva obrazovanja da će djeca čiji roditelji mogu platiti skijanje biti oslobođena škole, a ostala djeca će morati na nastavu, izazvala je burne reakcije.

Ostala djeca čiji roditelji si ne mogu priuštiti zimovanje i radi toga nemaju opravdani razlog izostanka morat će redovito doći na nastavu 12. siječnja iduće godine i čekati svoje prijatelje da se vrate s praznika do 16. siječnja.

- Djeca trebaju biti ravnopravna. Ta četiri dana trebala bi biti slobodna za sve, jer ovako učitelji moraju ponavljati gradivo i gubi se vrijeme. Djeca koja su dulje na praznicima gube se u predavanju - kaže ravnatelj zagrebačke OŠ “Vjenceslav Novak”. Odlazak na skijanje prosječno stoji 500 kuna za jednu osobu po danu.

Četveročlanu obitelj produljenje praznika za četiri dana stajalo bi otprilike 1000 eura. To je za prosječnu hrvatsku obitelj neostvarivo. Iz ministarstva su u rujnu izjavili kako tijekom nastavne godine roditelj može zatražiti izostanak svojega djeteta s nastave, i to u slučajevima kao što su, primjerice, bolest, nesretan slučaj, pa i izlet.

- Ravnatelj ima pravo djetetu dati sedam slobodnih dana ako ima valjan razlog, ali to ne možemo napraviti svoj djeci u školi - rekao je ravnatelj. Ministarstvo je dodalo kako bi udovoljavanje tim zahtjevima otežalo provedbu obrazovnog procesa jer bi se završetak nastavne godine pomaknuo na kraj lipnja. Odgovor koji je ministarstvo jučer uputilo N1 isto je kao i ono dano u rujnu.

- Zagrebačka županija nije tražila od ministarstva da se promijene datumi praznika i zato su ostali isti - rekla je ravnateljica jedne zagrebačke osnovne škole i dodala kako se razmišlja o tome da se ponovno uvedu zimski praznici u prvome mjesecu. Ove godine šest županija zatražilo je promjenu trajanja zimskih praznika te je njima Ministarstvo obrazovanja odobrilo tu promjenu. Na zajedničkom sastanku ravnatelja nije se raspravljalo o tome.

Pin It

 

Izvor: 24sata.hr