Pogledajte test koji je ŠOKIRAO osnovce

“Izvinite, dali ste mi pogrešan test!” Ovim rečima se šestak obratio nastavnici na takmičenju iz biologije.

Foto: blic.rs Foto: blic.rs

I tu se humor završava. Tako su profesori biologije opisali kako je među učenicima prošao test na takmičenju održanom 6. marta. On je, tvrde, bio toliko težak da je “zbunio decu, naljutio roditelje i razočarao profesore”.

- Nikad čuo za više od pola pitanja! - napisao je jedan učenik na Fejsbuku, gde se povela diskusija o takmičenju.

- U našoj školi prošao je samo jedan sedmak. Učenici su bili zbunjeni i tužni. Dete se razočara kada vidi da je to nivo koji nije za osnovnu školu. Ovaj test nije bio prolazan - kazao je Dejan Bošković, nastavnik biologije u OŠ „Ivo Andrić“.

Predsednica beogradskog aktiva nastavnika biologije osnovnih škola Albina Holod kaže da je test imao i pravopisne, ali i materijalne greške. Ona je za danas u 18 sati zakazala aktiv u OŠ “Drinka Pavlović” i pozvala sve učesnike u organizaciji takmičenja da prisustvuju sastanku.

- Realizacija ovog takmičenja u nadležnosti je stručnih društava, u ovom slučaju Biološkog društva. Oni sastavljaju i kontrolišu pitanja - kažu u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Povodom ovog problema oglasilo se i Srpsko biološko društvo na svom sajtu.

- S obzirom na pristigle primedbe sa takmičenja za osnovne škole, zakazana je sednica Upravnog odbora SBD za sredu 9.3.2016. u 14h sa dnevnim redom: Analiza opštinskog takmičenja iz biologije za osnovne škole održanog 6.3.2016. Upravni odbor SBD je poverio neposrednu organizaciju takmičenja za osnovne škole Biološkom fakultetu u Beogradu, a za srednje škole Departmanu za biologiju PMF Novi Sad. Dogovoreno je da svaki od neposrednih organizatora autonomno formira sopstveni stručni tim za izradu testova, kao i tehničko-operativni tim za njihovu izradu. Zbog uvek prisutnih sumnji u tajnost tekstova, dogovoreno je da niko sem odgovornih lica nema uvid u njihov sadržaj. Ni na koji način nisu prejudicirani ni sadržaj, kriterijumi, ni norme, a kalendar i pravilnici su jednoglasno usvojeni i javno objavljeni na sajtu društva. Tok i rad sednice, zaključci i odluke biće objavljeni na sajtu Društva - navodi se u saopštenju.

HOLOD: Ko je autor?

Test je bio jako težak. Gradivo nije prilagođeno uzrastu. Zanima nas ko su autori testa i kako su moguće greške i neka nam kažu ko je i kada izvršio recenziju testova. U testu za 8. razred drezga ne pripada plutajućim biljkama, kako je navedeno, već podvodnima. Spominje se Grizebahova ljubičica. To ne znaju ni studenti Biološkog fakulteta - kaže Albina Holod.

Test sa takmičenja iz Biologije
Foto: RAS / RAS SrbijaTest sa takmičenja iz Biologije
Test sa takmičenja iz Biologije
Foto: RAS / RAS SrbijaTest sa takmičenja iz Biologije
Test sa takmičenja iz Biologije
Foto: RAS / RAS SrbijaTest sa takmičenja iz Biologije
Test sa takmičenja iz Biologije
Foto: RAS / RAS SrbijaTest sa takmičenja iz Biologije
REŠENJA:
1 - g
2 - a
3 - v
4 - g
5 - a
6 - v
7 - v
8 - n
9 - t
10 - n
11 - t
12 - n
13 - t
14: Vodena kuga 3, sočivica 2, šaš 1, vodeni orašak 2, resina 3, mešica 3, barska perunika 1, sita 1, vodena paprat 2, drezga 2
15: Crna liska 1, vodeni pauk 3, barski puž 2, belouška 1, hidra 2. barska kornjača 1, obični mrmoljak 3, velika medicinska pijavica 2, žuti mukač 3, lavra komarca 3, eja močvarica 1, jezerska pastrmka 2
16: Grizebahova ljubičica 2, devojačke suze 3, ljulj 3, planinski šafran 1, prolećna lincura 1, kovilje 4, ježevica 3, srpski zvončić 2,modrika 1, đipovina 4, šašika1, planinski vijug 1
17: Od gore na dole: biolagune, ekološka divergencija, azotofiksatori, brakične (bočatne) vode, modifikacije, struktura biocenoze, abisal, tubifeks, detritus, pelagijal
18: Veštačka đubriva I, spiranje otpadnih supstanci sa okolnog zemljišta I, komunalne otpadne vode D, zagađene padavine iz atmosfere I, industrijske otpadne vode D, pesticidi I, havarije tankera D.
19: Biosfera se deli na vodene biome ( mora i okeani, kopnene vode) i kopnene biome ( tundra, tajga, listopadna šuma, mediteranska večnozelena šuma i makija, savana, tropska šuma, stepa, pustinja)
20: Lisna vaš, leptir, skakavac, senica, miš, zec
21 - v

Pin It

Izvor: blic.rs