Deca šangajskih čistača bolji matematičari od Amerikanaca i Britanaca

Nedavno sprovedenim istraživanjem otkriveno je da deca visokoobrazovanih stanovnika SAD i Velike Britanije beleže lošije rezultate na testovima iz matematike u odnosu na svoje vršnjake iz Šangaja čiji roditelji rade kao čistači.

Foto: blic.rs Foto: blic.rs

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj sprovela je zanimljivo istraživanje, čiji su rezultati pokazali da su šangajski mališani čiji su roditelji čistači daleko bolji matematičari od dece visokoobrazovanih Britanaca i Amerikanaca. Mališani iz različitih zemalja čije su matematičke sposobnosti posmatrane su vršnjaci, a analitičari Organzacije ističu da su najmlađi Amerikanci i Britanci zabeležili izuzetno loše rezultate u odnosu na mališane iz mnogih drugih zemalja.

"U SAD i Velikoj Britaniji, deca čiji su roditelji visokoobrazovani nisu ostvarila dobre rezultate u matematici u odnosu na svoje vršnjake iz drugih država. Britanska i američka deca nisu imala dobre rezultate u odnosu na mališane iz Šangaja, Kine i Singapura čiji se roditelji bave fizičkim poslovima", navodi se u saopštenju.

Rezultati ovog istraživanja sastavni su deo analize globalnog ispitivanja "Piza", koju je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj prvi put objavila poslednjeg meseca 2013. godine.

Pin It

 

Izvor: yumama.com