Neverovatno snažno pismo jedne majke svojoj tinejdžerki…

Neki roditelji pokušavaju zaštititi svoju djecu od svega i zbog toga  izbjegavaju ih plašiti i opterećivati s teškoćama koje bi mogli kasnije okusiti u svojim životima. Drugi pak roditelji, odgajaju svoju djecu tako što se prema njima odnose kao prema odraslim ljudima, kao malim personama.

Foto: Pexels Foto: Pexels

Ako mislite da je drugi način odgoja po vama bolji, velike su šanse da ćete pronaći puno korisnih savjeta u sljedećem pismu, koji je napisala majka svojoj kćeri tinejdžerici. Ovaj je tekst postao vrlo popularan na internetu u zadnje vrijeme, i to s dobrim razlogom.

1. Za tri godine mogu te izbaciti iz kuće.

Zvuči grozno, zar ne? Da, definitivno. Kada budeš napunila 18 godina, imat ćeš dvije mogućnosti koje će ti biti dostupne:

Prva; možeš ići na fakultet, a ja ću ti biti podrška koliko god budem mogla, sve dok ne diplomiraš i nađeš posao. Ili ćeš odbiti studiranje i naći posao (nikada te neću osuditi ako to učiniš). Ali, u tom slučaju, morat ćeš se brinuti o sebi. Neću podržati curu od 18 godina koja nije obrazovana, jer mislim da to nije bila dobra odluka. Imaš tri godine za odluku …

A tata i ja smo već razmišljali, kako tvoju sobu prenamijeniti- biti će to naša spavaća soba.

2. Ti si predivna osoba, ti si prelijepa, ti si pametna cura

Ti si puno bolja od mene. Ti si stvarno divna osoba. Znam te već 15 godina, a daleko si me više iznenadila nego što sam ikada mogla sanjati da hoćeš. Ako to netko ne razumije, to je njihov problem (dobro, to je donekle i tatin problem isto).

3. Ja nisam primjer kojeg bi trebala pratiti

Ti si potpuno drugačija osoba od mene. Imaš vlastitu osobnost. Ne moraš voljeti ono što i ja volim. Imaš svako pravo nadvladati moj autoritet i ne moraš biti istomišljenik mojih vrijednosti. Postoji ipak jedna opaska na ovo: morat ćeš sama snositi odgovornosti za vlastite izbore.

4. Ti si slobodna osoba i ja nemam nikakva očekivanja

Možeš postati mehaničar, poslovni analitičar, domaćica, kozmetički terapeut, voditeljica na visokoj razini, ili netko tko radi na blagajni u supermarketu. Nije na meni da se miješam u tvoje izbore i puteve života. Ali ipak, nemoj zaboraviti točku broj 1.

5. Ništa mi ne duguješ

Ne odgajam ja tebe i ulažem u tebe, tako da bi mi jednog dana to vratila. Ja ne očekujem da me ti uzdržavaš kada budem stara. Imaš pravo na izbor da se usredotočiš na ono što je važno za tebe, na ono što vrednuješ. To je tvoj život i tvoj izbor.

6. Ti imaš dom

Bez obzira na to što će ti se događati u životu, ja ću biti uz tebe, ako me budeš trebala. Ja ću te podržati, dijelit ću tvoju sreću i tvoju tugu, uvijek ću biti tu ako me budeš trebala. Ali neću nepozvana djelovati.

7. Ja imam svoj vlastiti život

Ja ne moram trčati k tebi čim pukneš prstima, ne moram ostaviti sve što radim zbog tebe ili žrtvovati svoj komfor u potpunosti, za tebe. Mogu. Ali ne moram.

8. Ti imaš svoj vlastiti život

Za koga ćeš se udati, hoćeš li imati djecu, kakvi će te muškarci privlačiti, za koga ćeš glasati – sve je to tvoj izbor. Moji pogled, moje strasti i uvjerenja ne bi trebale utjecati na tvoje odluke. Učini onako što ti srce i savijest govore. Kada to i učiniš, nećeš me izgubiti, ti ćeš zauvijek ostati moja kćer.

9. Nitko te ne namjerava povrijediti

Ovo nije lako za shvatiti, ali je istina: svi misle na sebe. I ja isto. Svaka osoba na svijetu, bez obzira na njihove okolnosti, jednostavno se ponašaju na način na koji oni misle da je ispravan. Nitko te namjerno i s ciljem ne želi povrijediti. Oni jednostavno rade ono što misle da je najbolje za njih, kako to oni vide, i ništa više. Radi se samo o tome da se tvoja životna karta u potpunosti ne podudara s njihovom.

10. Život nije fer

Ne postoje zajamčeni načini za postizanje uspjeha ili izbjegavnje nesreća. Ne možeš kontrolirati svijet. Uvijek možeš učiniti sve što je ispravno, a ipak završiti u usranoj situaciji. Ili možeš činiti sve krivo, a opet živjeti na visokoj nozi. Jedina stvar o kojoj trebaš brinuti je iskrenost. Ne laži sebe. Naučite se razumjeti. Pokušaj u potpunosti shvatiti svoje istinske potrebe i osjećaje. I razmišljaj o onome što će biti najbolje za tebe

11. Ono što je dobro za tebe, uvijek će biti loše za nekog drugog

Kada dobiješ posao na faksu ili mjesto na sveučilištu, netko drugi gubi svoju šansu. Kada odeš na spoj s nekim, šanse su velike da je ili bi on mogao biti nečija prva ljubav. Možda čak i zauzmeš nečije omiljeno mjesto u kinu. No, ne brini o tome, jer ono što je loše za tebe, bit će dobro za nekog drugog, tako da ste 1-1.

12. Jedina osoba kojoj možeš 100 posto vjerovati si ti

Ne, čak ni meni. Samo u sebe. Ja ne mogu doprijeti u tvoju glavu i uvijek će tu biti neizrečenih riječi, događaja ili ćeš skrivati nešto, od svakoga. Znam to, jer i sama to radim. Imam i ja mamu. Dakle, samo ti znaš sve o SEBI. I samo ti znaš za što si sposobna.

13. Ne prebacuj svoje odgovornosti na druge

Od 18 godine, ti ćeš biti odgovorna za ono što se događa u tvom životu. Rodi dječicu, ako misliš da ih možeš podizati, odgajati. Prihvati izazovan posao, ako misliš da možeš s njim upravljati. Emigriraj ako misliš da ćeš preživjeti sama u stranoj zemlji. Sama. Ako imaš sreće i ako nađeš ljude koji će ti biti voljni pomoći, onda će biti lakše. Ali nitko nije dužan da ti pomaže. Zapamti to.

14. Budi spremna

Svaka akcija, svako djelovanje, ima svoje posljedice. Vrlo je vjerojatno da ih nećeš baš sve predvidjeti. No, pokušaj ih barem nekoliko uzeti u obzir.  Što se više potencijalnih ishoda svojih radnji budeš sjetila, to će biti jače tvoje racionalno ponašanje.

15. Ti mene ne moraš slušati

Ja sam ti ponudila 14 savjeta za koje smatram da će ti pomoći kasnije u životu, da tvoj život bude bolji od mog. Ali, kao što sam već navela, ti nisi ja. Nemoj se uspoređivati sa mnom. Nemoj misliti da su naši životi trebali biti podjednaki u svakom pogledu. Oduvijek sam željela donijeti na svijet osobu koja će živjeti svoj vlastiti život. Zato idi i živi svoj život.

15a. Samo se nemoj kasnije vratiti i žaliti se.

15b. I molim te nemoj isključivati svoj mobitel, jer ću se tada jako brinuti.

Pin It

Izvor: Zdrava i sretna