Evo zbog čega se unuci vole više nego rođena deca

Ne postoji baka koja u jednom periodu svog života nije izgovorila onu famoznu rečenicu: Unuče se voli najviše na svetu

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Rođenje unučeta za baku predstavlja najbolji ali i najteži momenat u porodičnom životu. Novopečena baka ima dva zadatka: da sačuva svoj status majke ali i da se "pronađe" u ulozi bake. Ponekad se ove dve stavke jednostavno ne poklapaju. 

Evo primera: Baka se žali da joj kćerka slabo dovodi unučad. "Otkazala sam sve zbog vas, a vas nema da dođete".

 

Njena kćerka to tumači kao kritiku i dolazi do konflikta.

Drugi primer: Baka čvrsto kontroliše način na koji njena kćerka odgaja svoju decu. Baka najbolje zna pa joj stoga govori šta da radi, kako da kuva, vodi računa o bebi i td. E, tu dolazi do toga da se kćerka oseća kao nesposobna majka.

Baka smatra da je sada njena obaveza da čuva unuče i da ono "tako malo i bespomoćno" nikako ne sme da ide u vrtić. Dok njena kćerka bez razmišljanja predaje papire za upis u obdanište, baka se oseća izigrano, tj. povređeno je njeno osnovno pravo - pravo da bude baka.

Iz ovakvih ili sličnih situacija često zna da se rodi svađa koja kulminira toliko da prinova pojedine porodice često otuđi umesto da ih zbliži.

Zbog ovakvih situacija često bake osećaju, ali i kažu da: unuče vole više nego rođeno dete!

Kako prevazići ovakve situacije?

Vreme je takvo da niko danas ne voli kritiku. Kada je vaspitanje u pitanju, roditelji često greše, ali i daju sve od sebe da svoje dete vaspitaju najbolje moguće. Sledeći put kada poželite da date savet o roditeljstvu svom detetu, vi jednostavno prećutite. Pustite svoju kćerku da se sama izbori sa ulogom majke. 

Dobronameran savet možete da kažete jedino ako vas kćerkan pita za savet ili potraži pomoć.

Sada kada je vaša kćerka postala majka ona radi samo ono što je videla od vas.

  

Manipulacija

Oni koji do sada nisu bili manipulatori, to postaju onaj momenat kada se rodi beba.

Kćerka nikad neće svojoj majci reći: "Molim te dođi da mi pričuvaš dete jer ja jednostavno moram da izađem iz kuće - inače ću poludeti!" 

Ne! Ona će tada jednostavno da zamoli majku da joj pričuva dete jer mora da obavi ovo ili ono, ili će jednostavno da dovede dete pod igovorom da "baka malo provede vreme sa unukom".

S druge strane baka će iznalaziti razloge da kćerku i unuke privuče kod sebe kući, a sve iz želje da se pokaže u novoj ulozi bake.

U ovakvim situacijama manipulacija postaje prećutni dogovor jer je svima lepo.

Kako da izgladite odnos sa kćerkom?

Budite svesni onoga šta vi kao baka želite.

Budite svesni situacije u kojoj ste sa svim problemima koje ta situacija nosi.

Pitajte kćerku šta ona očekuje od vas i šta podrazumeva da je vaša "uloga" sada.

Kada iznesete "sve na videlo" lakše ćete prevazići probleme i naći svoj način da raspodelite vreme i ljubav na unuke i kćerku.

Autor: V. Milenković, Stil.kurir.rs