Bonton koji treba usvojiti do 9. godine

Većina dece nije namerno nekulturna, nevaspitana ili nepristojna, nego još nisu upoznata s pravilima lepog ponašanja, objašnjavaju psiholozi.

Foto: bebeboom.mk Foto: bebeboom.mk

Ponekad deca ne shvataju da je nepristojno upadati odraslima u reč, čačkati nos ili naglas komentarisati nečiji izgled. A u svakodnevnoj jurnjavi, roditelji nemaju vremena uvek da deci približe pravila bontona (kulturnog ponašanja).

Ukoliko Vaše dete usvoji ova jednostavna pravila, ali tako da budu prilagođena uzrastu, vaspitaćete dete u saosećajno i pristojno dete, kome će naučeno biti od velike pomoći u kasnijim životnim situacijama.

Čarobne reči:

Ako želiš da ti neko nešto da, reci “molim”.

Kad nešto dobiješ, ili ti neko pomogne reci “hvala”.

Ako daješ nekom nešto, reci “izvoli”.

Ako pogrešiš, reci “izvini”.

 

Ne upadaj u reč. Ne prekidaj i ne upadaj u reč dok odrasli razgovoraju osim ako nije zaista hitno. Roditelji će primetiti da nešto želiš reći i saslušaće te kad završe s razgovorom. Ako si siguran da ono što želiš da kažeš ne može da sačeka, reci “izvinite, …”. To je kulturan način da privučete pažnju odraslih.

Saznajte više: Kako da naučite decu da ne ometaju razgovore odraslih. Smem li to? Ako nisi siguran da li smeš da prekineš razgovor odraslih, pitaj odrasle za dozvolu. Tako ti posle neće biti krivo zbog svojih postupaka.

Ne volim… Izbegavaj da nabrajaš stvari koje ne voliš, osim ako te neko baš ne pita ili ti je npr. ponuđena hrana koju ne voliš. I tu se treba pristojno izraziti, npr. “Izvinite, ja ne volim ovu vrstu povrća.” Bolje je da pričaš o onome što voliš. I ti i svi oko tebe ćete te radije saslušati.

Komentarisanje drugih. Ružno je komentarisati ili ogovarati druge ljude. Ono što ti vidiš kao nečiji nedostatak, drugome možda uopšte ne smeta. Komentarisanjem nečije pameti ili izgleda, drugu osobu možete povrediti, a o sebi možete stvoriti dosta ružnu sliku.

Pristojnost pri susretu. Kad vidiš stariju osobu koju poznaješ ili prijatelja, kulturno je pozdravi. Kad se upoznaješ s nekim osobom, pogledaj tu osobu, pruži joj ruku i predstavi se. Kad te neko upita kako si, odgovori mu, a potom ti njemu postavi isto pitanje.

Budi dobar gost. Kada dođeš u goste kod prijatelja, pozdravi ukućane, ponašaj se pristojno i na kraju zahvali na gostoprimstvu.

Kucaj na vrata. Pre nego što uđeš u neku prostoriju, a vrata su zatvorena, obvezno pokucaj i uđi tek kad začuješ “slobodno”.

Telefoniranje. Kad telefoniraš, uvek se pristojno predstavi i zamoli da ti se javi osoba s kojom želiš da razgovaraš.

Ružne reči. Nikad ne psuj. Odrasli već znaju sve proste i bezobrazne reči i više im nisu zanimljive, nego dosadne i neprijatne. Ne psuj ni pred drugom decom. Možda će ti se činiti da ih zabavljaš, ali nije tako. O tebi će imati loše mišljenje i oni i njihovi roditelji. Isto tako, ne nazivaj druge ljude pogrdnim imenima. Nemoj da se smeješ drugim ljudima. Kako bi se osećao da se na isti način neko tako ponaša prema tebi?

Kada ti je dosadno… Kada učestvuješ u nekoj igri ili si na predstavi koja ti je dosadna, nemoj gunđati i smetati. Strpljivo pričekaj kraj igre ili predstave, jer su se drugi oko toga potrudili.

Udaranje. Nemoj se tući. Ako slučajno nekoga gurneš ili udariš, izvini se.

Kašljanje i kijanje. Kad kašlješ ili kijaš, pokrij usta ili nos maramicom ili rukom. Ne čačkaj nos, ne podriguj glasno u javnosti ili u prisustvu drugih ljudi. Ukoliko imaš potrebu podrignuti, pomeri se u stranu i pokrij usta rukom.

Bacanje smeća. Smeće se baca tamo gde je za to određeno mesto. Nikad ne bacaj smeće kraj puta.

Budi pri ruci. Kada prolaziš kroz vrata, pogledaj ima li nekog iza tebe i pridrži mu vrata. Ako vidiš da neko od ukućana (ili učitelj/ica) radi nešto u čemu bi mogao da mu pomogneš, ponudi svoju pomoć. Ako te oni sami zamole za pomoć, nemoj gunđati, već pomozi. Tebi je takođe pomoć često potrebna.

U tramvaju, autobusu, ambulanti… uvek ustupi mesto invalidu, starijoj osobi ili trudnici.

Pri jelu. Tokom ručka je nepristojno srkati i mljackati. Ne zaboravi na reči “molim” i “hvala”. Ukoliko nešto ne želiš ručati, reci “Ne, hvala.” Nemoj ručati prstima i nauči pravilno da koristiš pribor za jelo. Koristi se salvetom za brisanje kada treba da obrišeš usta.

Pin It

 

Izvor: predskolci-sa-osmehom.blogspot.com