10 vrednosti koje naučite odrastajući u naručju očeva s dobrim srcem

Deca su naše blago, oni nas posmatraju kako se odnosimo prema svemu, bilo prema spoljnom svetu, ili prema samima sebi.

Foto: zdravaisretna.hr Foto: zdravaisretna.hr

Budite najbolja verzija sebe u bilo kom životnom aspektu, tako da i vaše dete izgradi dobre temelje.

Očevi imaju izuzetno važnu ulogu u životu svakog deteta i to ne samo dok su deca mala, već i kasnije kada i dalje trebaju biti stub oslonac, podrška i izvor bezuslovne ljubavi za svoju decu.

Oni su savršena kombinacija nežnosti i snage, racionalnosti i srca punog ljubavi. Odrastanje uz muškarca s dobrim srcem pruža svakom detetu zdrav pogled na svet, samopouzdanje izraslo na ljubavi i hrabrost da se probija kroz život.

Ovo je 10 vrednosti koje očevi dobrog srca prenose na svoju decu.

1. EMOCIJE NISU NI MUŠKOG NI ŽENSKOG RODA

Dobar muškarac zna da je osećaj nešto prirodno, bez obzira jeste li dečak ili devojčica, zato on uči svoju decu da prihvate svoja osećanja. Suze ne čine osobu slabom, a izraz "kao devojčica" nije sinonim za ranjivost. Svi se ponekad osećamo tužno, ljutito, zbunjeno, dosadno, sretno, uplašeno, umorno.  Svi imamo isto pravo da svoje raspoloženje izrazimo na bilo koji način koji nam odgovara. Emotivnost nije strogo podeljena na polove.

2. MUŠKARCI I ŽENE SU JEDNAKI

Vaš tata je uvek bio spreman skuvati ručak ili oprati sudove, isto kao što je vaša mama bila spremna izneti smeće ili pokositi travu. Na razliku u polovima nije se gledalo niti kada je u pitanju odabir hobija, vanškolskih aktivnosti, tečajeva ili interesa. Gledale ste tatu i mamu kako rade kao tim i osnažuju ideju jednakosti polova.

3. NAUČITE DA STE PREDIVNI

Muškarac s dobrim srcem obožava svoju decu i ona se zbog njega u svakom trenutku osećaju lepo u svakom trenutku-bez obzira jesu li krmeljivi u svojim pidžamama u nedjeljno jutro ili blistaju pre svog prvog školskog plesa. Kada vas muškarac dobra srca pogleda, oči mu uvek zrače pozitivnošću, toplinom i prihvaćanjem. Dakle, naučite se prihvatati i voleti onakve kakve jeste, osećati se samouvereno u svojoj koži.

4. PUNO STE VIŠE OD SAMOG IZGLEDA

Vi znate da ste lepi, ali i da vaš izgled i pojava i nisu toliko važni, barem ne toliko u poredjenju s vašom posebnošću, srcem i umom. Postoji toliko mnogo osobina koje vas određuju kao ljudsko biće pored fizičkog izgleda – a one su puno bitnije nego izgled lica, visina ili težina. Toga ste svesne i drago vam je da je tako.

5. U ŽIVOTU MOŽETE SVE

Otac dobra srca priprema vas da verujete kako nema granica za ono što možete postići, sve dok ste spremni naporno raditi i nikada ne odustati. Nikada se niste osećale da konvencionalnosti ili norme ograničavaju vaše ambicije. Dobar otac se nikada ne izruguje vašim velikim planovima ili umanjuje važnost vaših snova, bez obzira koliko se nemogućima oni čine. Umesto toga, uvek vas u tome ohrabruje.

6. NIKADA NE ODUSTAJTE, BEZ OBZIRA NA SVE

Očevi dobra srca uče vas vrednosti neuspeha, jer svako životno iskustvo ima svoju vrednost, sve dok ste sposobne iz njega naučiti neku lekciju. Kad ste na kolenima, on će vam pokazati kako da zacijelite i onda vam pomoći da pronađete snage opet se podići na noge i krenuti dalje. Jer život nikog ne čeka.

7. ZASLUŽUJETE POŠTOVANJE

Kada tokom odrastanja posmatrate kako se vaš otac dobra srca odnosi prema ljudima, i vi razvijate osećaj za pravdu. Vi tada znate da je na vama da poštujete druge, ali i da vi takođe zaslužujete poštovanje. Ne zamarajte se s onima koji su nepristojni, grubi i zli. Vi ste dobri i zato zauzvrat također zaslužujete dobrotu.

8. NE ŽURITE DA SE SKRASITE

Otac dobra srca nikad ne požuruje svoju decu da pronađu partnera ili srodnu dušu  pre nego "bude prekasno". On ih pušta da se razvijaju svojom brzinom, ne namećući stav da je pronalaženje životnog partnera ili ulazak u brak najvažnija stvar za sreću. Dobar otac pokazuje da postoji mnogo životnih staza do sreće i da je najvažnije da sami pronađu pravu stazu, sami ili s nekim.

9. UVEK I ZAUVEK IMATE SVOG OBOŽAVAOCA

Vaš će vas tata uvek voleti, čak i kada baš zabrljate. On razume. On oprašta. On sluša. On je tu za vas. On je vaša stena, čak i kad je stvarno ne zaslužujete.

10. VI STE SREĆNICA

Kako će godine prolaziti, a vi srećete kretena za kretenom, razne nasilnike i licemere – sigurno ćete se osvrnuti na svoje odrastanje i pomisliti, "Stvarno imam sreće. Ima toliko užasnih ljudi, ali ja sam odrastala u naručju oca s dobrim srcem".

Pin It

Izvor: zdravaisretna.hr