VRTIĆ KAO POLJOPRIVREDNO DOMAĆINSTVO KOJE DECU UČI GAJENJU HRANE

Predškolske bašte deci omogućavaju da nauče kako da gaje svoju hranu sopstvenim rukama, kao i da se zbliže sa životinjama.

Foto: detinjarije.com Foto: detinjarije.com

U eri tehnologije deci nije nimalo lako da se povežu sa prirodom i steknu svest o tome odakle dolazi hrana koju jedu. A upravo to su pokušali da ostvare rimski dizajneri Eduardo Kapuco Dolćeta, GabrijeleKapobjanko, Davide Trojana i Džonatan Lazar. Njihov projekat koji urbano baštovanstvo i predškolsko obrazovanje povezuje u celinu dobio je nagradu na međunarodnom takmičenju za arhitekte i dizajnere “AWR”.

Vrtić kao poljoprivredno domaćinstvo koje decu uči gajenju hrane

Predškolske bašte deci omogućavaju da nauče kako da gaje svoju hranu sopstvenim rukama, kao i da se zbliže sa životinjama. Tako stiču važne životne veštine i razvijaju zdrave životne navike. Istovremeno, deca će se upoznati i sa blagodetima obnovljive energije, koja se koristi za napajanje vrtića.

“Da bi deca uživala u prorodi stvorili smo jednu neobičnu školu, koja nema učionice već otvorene prostore za gajenje povrća i životinja i unutra i napolju. Tako se škola i priroda spajaju,” izjavio je Dolćeta, jedan od tvoraca projekta.

Pin It
        

Izvor: My Modern Met