Jezive reči hirurga: "Šumaheru se izmenile kosti, organi i mišići, bio bi mrtav da nema novca"

Ugledni neurohirurg iz Bolonje Nikolas Akijari izjavio je da legendarni vozač Formule 1 više nije ista osoba kakvom ga fanovi pamte

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prošlo je šest godina od kako je Mihael Šumaher doživeo stravičnu nesreću na skijanju u francuskim Alpima, a javnost i fanovi legende Formule 1 i dalje nemaju pravu sliku stanja.

Informacije se drže u strogoj tajnosti, i tek ponekad procuri određena informacija ili svedočenje nekog od Mihaelovih prijatelja koji imaju priliku da ga posećuju.

  

U septembru prošle godine počela je nova bitka za Mihaela, kada je u strogoj tajnosti sa platnom preko tela i glave prebačen u Pariz na tajno lečenje matičnim ćelijama.

Brojni ugledni hirurzi bili su tada i dali su mišljenje o stanju Mihaela Šumahera u nadi da će moći da mu pomognu. Prvobitne informacije bile su dobre, međutim ugledni hirurg iz Bolonje, Nikola Aćari, smatra da je realno stanje Šumaherovog stanja loše i da je u životu samo zahvaljujući tome što ima novca.

- Organi, kosti, mišići… sve mu se promenilo. Mihael Šumaher nakon šest godina više nije osoba kakvu pamtimo iz bolida. Iako o njemu intenzivno brinu već dugo vremena, puno toga se promenilo u i na njegovom tijelu – od organa, preko kostiju, do mišića. Sve je to rezultat oštećenja mozga zbog pada koji mu se dogodio - tvrdi hirurg i dodaje da u ovakvim situacijama uglavnom nastupa smrt kod ekonomski slabije stojećih ljudi.

- Matične ćelije ga samo održavaju na životu - dodao je Aćari.

- Njegovo trenutno stanje zahteva pažnju 24 sata na dan. Oko sebe ima tim fizioterapeuta koji pokušavaju da pojačaju učinak duge i intenzivne nege kojoj je podvrgnut. Nemoguće je izbeći komplikacije poput mišićne atrofije, osteoporoze pa čak i poremećaja u radu organa. Ipak, sreća u ovoj velikoj Šumaherovoj nesreći je ta što ljudi slabijeg imovinskog stanja od njega u ovakvim situacijama umru, jer ne mogu da plaćaju tako skupo i dugo lečenje - naglašava Aćari.

Izvor: Telegraf