Čuvena manekenka i TV voditeljka bolesna zbog crnih plombi!

 Bivši model i televizijski prezenter, Džamela Džamil, ima zanosan osmeh. Ipak, ona veruje da su intervencije koje su dovele do takvog osmeha bile krive za njeno užasno loše zdravstveno stanje

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Bivši model i televizijski prezenter, Džamela Džamil, ima zanosan osmeh. Ipak, ona veruje da su intervencije koje su dovele do takvog osmeha bile krive za njeno užasno loše zdravstveno stanje.

- Od moje 21. godine, često mi se dešavalo da se probudim ujutru otečena i osećam se kao mamurna, čak iako nisam ništa pila prethodnog dana. Moja glava je bila teška i bila sam uvek premorena i slaba. Bilo je dana kada bi došla na posao, a šminkeri bi me poslali kući zato što sam izgledala grozno, kaže Džamela.

Posle nekoliko meseci, obratila se svom privatnom lekaru. Džamela je strahovala da je u pitanju neka ozbiljna bolest. Čak je, po simptomima, mislila da možda ima lupus. Prvi rezultati su jasno pokazivali da Džemela ima povišen nivo žive u telu. Nakon što su svi drugi razlozi zbog kojih bi mogao biti povećan nivo ovog metala u organizmu isključeni, doktori su došli do zaključka da su problem zapravo plombe koje je Džemela stavila još u detinjstvu.

Ona je imala 10 amalgamskih plombi. Ove plombe, izrađene od amalgama, poznate su i kao "srebrne plombe" ili "metalne plombe", a u upotrebi su više od 150 godina.

Amalgam je standardni materijal za pravljenje plombi, a najčešće se stavlja na zadnje zube jer je izuzetno izdržljiv. Napravljen je od mešavine metala, uključujući srebro, kalaj i bakar. Udišanje ekstremno visokih koncentracija žive može izazvati bronhitis i pneumoniju, a utiče i na centralni nervni sistem. Dugoročna izlaganje visokom nivou može uticati i na bubrege.

Ali trovanje živom je veoma retka pojava, kaže za dr Prem Mahendra, konsultant hematolog iz bolnice Kraljice Elizabete iz Birmingema.

- Za 27 godina kao hematolog pacijenti mi nakda nisu tražili testiranja za živu, kaže on.

Zubari slažu da kada plombe se stave ili uklone, živa može da oslobodi paru koja se apsorbuje u krvotoku u plućima, a zatim preko bubrega se izbacuje iz organizma urinom. Stomatolog Salford Ben Atkins kaže da su količine koje se koriste za metalne plombe zapravo jako male, a pa da, tek u jako retkim slučajevima, mogu izazvati zdravstveni problem.

Istina je da živa ponekad može izazvati osetljivost i bol u zubima. Oko 5 odsto onih koji imaju ove plombe reaguju na ovaj način - ali to ne predstavlja rizik za zdravlje, dodaje profesor Valmlsei. Ipak, ovaj tip plombi zabranjen je u zemljama kao što su Švedska i Norveška, dok Finska i Japan imaju ograničenja njihove upotrebe.

Džemela odlučila da ih sve zameni belim plombama za šta je morala da izdvoji 3000 funti. Ali, čak i nakon zamene plombi, još neko vreme imala je slične simptome.

- Mrzela sam umor, glavobolje, činjenicu da je trebalo da budem fit i zdrava, ali sam se oseća umorno sve vreme. Sada se osećam mnogo bolje, kaže Džamela.

(Family.rs | dailymail.co.uk)