24 godine je bila njegova ljubavnica: Fatalna Jugoslovenka zavela najvećeg reditelja na svetu (FOTO)

Kada smo bili u Španniji, Orson me pitao da se uzmemo, ali rekla sam mu da sam i ovako zadovoljna, ispričala je Oja. Orson je do kraja života bio s njom, ali se nikad nije razveo od treće supruge.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Američki reditelj, producent i glumac Orson Vels ostavio je veliki trag u svetskoj kinematografiji.

Jedan je od najvažnijih dramskih umetnika prošlog veka, a posle smrti proglasili su ga najvećim rediteljem svih vremena.

Stvorio je najpoznatiju radio dramu u istoriji - "Rat svetova", a danas je 105 godina od njegovog rođenja. Tvorac "Građanina Kejna" poznat i po vezi sa Zagrepčankom, glumicom i rediteljkom Olgom Palinkaš (79), koja je ime promenila u Oja Kodar.

Bila je muza, ljubavnica i saradnica Orsona Velsa. Nije je nikada oženio, ali ju je najviše voleo.

   

- Od svih žena s kojima je bio moj otac je najviše voleo Oju. Ona je bila njegova Evropa, prekrasna, kreativna i inteligentna žena koja je najbolje razumela njegov rad i pružala mu intelektualni podsticaj. Morala je da bude inteligentna kad je uspela da privuče mog oca - napisala je Velsova ćerka Kristofer Vels Feder (82) u svojoj knjizi "U seni mog oca: ćerkino sećanje na Orsona Velsa'.

 

Foto: Instagram

Kada se zaljubio u Oju, Orson je bio u braku sa svojom trećom ženom, italijanskom glumicom Paolom Mori, s kojom je bio oženjen sve do svoje smrti 1985.

Orson nikada ni s ćerkom nije pričao o Oji.

- Možda će vam to biti čudno, ali po tom pitanju moj je otac bio prilično staromodan čovek. Upoznati ćerku s ljubavnicom, i to u vremenu kad je imao i zakonitu ženu… Ne, to prosto nije bilo dolično - rekla je jednom Kristofer. Nije ga ni ispitivala, ali je znala šta se događa. Znala je koliko ju je voleo.

    

Velsova ćerka nije sigurna zašto se njen otac nije razveo od treće supruge i oženio Oju, koja mu je ulepšala poslednje 24 godine života.

- Pretpostavljam da mu Paola Mori nije dala razvod. Ona je uživala u ulozi supruge Orsona Velsa. Imali su ćerku, pretpostavljam da je i zajedničko dete razlog zašto su formalno ostali zajedno - objasnila je Orsonova ćerka.

 

Foto: Instagram

Nije ni Oja preterano marila za 'papir' na kojem bi pisalo da su u braku. Bitno joj je bilo samo da su zajedno.

- Kada smo bili u Španiji, Orson me je pitao da se uzmemo , ali rekla sam mu da sam i ovako zadovoljna. Koliko god sam mu verovala i volela ga, izabrala sam da zadržim nezavisnost kako bih uvek mogla da kažem: "Ja sam Oja Kodar, a ne supruga Orsona Velesa, i uvek ću ići svojim putem - rekla je jednom umetnica. Imali su zajedničku kuću u Los Anđelesu, puno su putovali, a boravili su i u Splitu.

     

Kodar je jednom rekla kako se samo zbog Orsona bavila filmom. Da je bio kuvar, i ona bi bila. Tako su zajedno glumili u hrvatskom filmu 'Tajna Nikole Tesle' iz 1980. koji je režirao Krsto Papić. Ona i Vels zajedno su napisali scenario za američki politički triler 'Velika arena'. Film 'Druga strana vetra' nastao je na temelju dve kratke priče koje su zajedno napisali Vels Kodar. On je u Zagrebu snimio film 'Proces', koji se temeljio na Kafkinom romanu.

- To je najbolji film koji sam ikad napravio - rekao je jednom Orson.

Vels je preminuo 10. oktobra1985. godine.

Foto: Instagram

- Orsona Velsa pronašli su kako leži iznad svoje pisaće mašine. U neko doba noći njegovo je srce zakazalo. Nije umro u Las Vegasu, mestu gde se nalazio dom koji je delio s trećom gospođom Vels, već u Los Anđelesu gde je, sasvim otvoreno, živeo sa svojom hrvatskom ljubavnicom Ojom Kodar - piše u knjizi Orsonove ćerke. Kristofer je reditelj dobio u braku s Virdžinijom Nikolson, a druga žena bila mu je Rita Hejvort. Imao je još sina Majkla (80) i ćerke Rebeku i Beatris (64).