Dijana, temelj porodice Đoković: Beskrajno požrtvovanje na teškom životnom putu jedne majke

O čuvenoj porodici Đoković se mnogo piše, govori i zna, ali najmanje, gotovo ništa - o Novakovoj majci Dijani

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

O čuvenoj porodici Đoković se mnogo piše, govori i zna, ali najmanje, gotovo ništa - o Novakovoj majci Dijani.

Da jedna mlada žena podigne tri sina, od kojih je najstariji najbolji svetski teniser - priznaćete, nije baš uobičajeno dostignuće, bar što se tiče Srbije. O Dijani Đoković se toliko malo zna, da se uglavnom sve svodi na pretpostavke ipitanja - ko je ona, u stvari.

Upravo ta "misterioznost" i diskretnost navodi da se bar malo, makar ovlaš, osvetli taj lik, itekako vredan pažnje, bar isto toliko koliko i njena porodica.

Ova sportska ženska figura deluje kao da se upravo sprema da krene na neki sportsko borilište. Jednostavna u odevanju i kretanju, u farmerkama, neposredna u kontaktu, bez suvišnih pitanja, gotovo nezainteresovana da se bilo šta o njoj posebno piše ili govori, o sebi priča kao o nekoj potpuno nebitnoj osobi.

Dijana je rođena 1964. godine u Beogradu, od oca Zdenka i majke Elizabete, vojnih zdravstvenih radnika, doseljenih iz Vinkovaca u Beograd sredinom 20. veka. Njen otac je bio odbojkaš i smatrao je da svojim stasom odgovara da bude sportistkinja. Ali, s obzirom na događaje i obaveze prema deci nije završila fakultet, ostala su jojtri ispita. Sada više nema nameru da se na to vraća, jer imam svoje zanimanje, a to su njena deca.

Četvorogodišnji Novak je radnicima na teniskim terenima nosio vodu, hranu, piće, pa se sa njima i upoznao. Počeo je da "mlatara" nekim starim reketima. Rekao je tati Srđanu da bi želeo time da se igra. Srđan je prvom prilikom u Beogradu kupio mali dečji reket, poklonio mu, i ostalo je istorija.

Ušao je u teniski klub MAX, imao životnu sreću da za prvog trenera dobije Jelenu Genčić, koja mu je, u stvari,teniska majka. Ona je od njega stvorila asa, kasnije je život krenuo ubrzano putevima uspeha i pobeda.

Dijana Đoković, majka najboljeg srpskog sportiste Novaka Đokovića, nikada nije mislila da će joj sin biti teniser i šampion. Znala je da će biti sportista da bi izrastao u zdravog i dobrog čoveka, kakav je danas.

“Imam ja i Marka i Đoleta, supruga sam, ne radi se samo o Novaku. Možda sam ja ta koja najviše nastoji da budu čvrsto na zemlji, da ne polete, da kanališemo emocije. Nisam mogla ni da pomislim da će to ovako biti, ali desilo se. Novak je to što jeste i srećni smo i ponosni. Otac Srđan je birao ime prvencu Novaku, a Marku stariji brat i teniski šampion Novak. Đorđu sam ja birala ime. Moćno mi je delovalo Đorđe Đoković. Novak ima svoj put, a Marko i Đorđe ga još traže. Teško breme nose, sami su želeli na tenis, iako bi im možda lakše bilo da su u nekom drugom sportu", jednom prilikom izjavila je ona.

(Family.rs)