Za dugmiće se vezuju brojna verovanja

Možda i jeste reč samo o običnim bapskim pricama, ali nikada nije na odmet biti oprezan. Od davnina su ljudi učili da tumače prirodne znakove koji ih okružuju, među kojima su i razna verovanja o dugmadi.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

Ako sakupite dugmiće svojih prijatelja, možete napraviti moćnu amajliju, a to je samo jedno od interesantnih verovanja koja se vezuju za ove predmete.

Za dugmiće se vezuju brojna verovanja. Na primer, smatra se da novac ne voli otpalu dugmad, odnosno da onaj ko u ormanu ima garderobu s koje su otpali dugmići neće imati sreće sa parama.

Veruje se i da novca nećete imati ako zašivate dugme na garderobi dok je nosite, dok drugi smatraju da to znači da ćete postati zaboravni. To, navodno, možete preokrenuti, ako zagrizete nešto i držite u zubima dok zašivate.

Možete napraviti amajliju za prizivanje sreće ako sakupite dugmiće svojih prijatelja. Ako na putu nađete dugme, nemojte ga uzimati, jer ćete tako privući nesreću.

Veruje se da vam dugme koje nađete može doneti sreću ako ga stavite u cipelu.

Ako slučajno otkinete dugme s odeće, očekuje vas poziv za provod. Loš je znak otkinuti dugme kada se ujutru oblačite.

Devojke kojima otpadne dugme sa odeće imaju najviše razloga za brigu – prema nekim verovanjima, to znači da im je momak neveran.