PRIČA KOJA JE RAZNEŽILA CEO SVET: Damjan (7) nije mogao na OZBILJNU OPERACIJU jer je SIROČE, a onda se se pojavio on (VIDEO)

Za pojedine njegove hranitelje cela ta situacija je bila preteška i nisu se znali nositi s njom.

Foto: Youtube printscreen/ Click On Detroit | Local 4 | WDIV Foto: Youtube printscreen/ Click On Detroit | Local 4 | WDIV

Celi svoj život 13-godišnji Damjan iz Kolorada je proveo u hraniteljskim porodicama, a u dobi od svega osam godina saznao je da su njegovi bubrezi počeli otkazivati.

Za pojedine njegove hranitelje cela ta situacija je bila preteška i nisu se znali nositi s njom.

  

Kada su se njegovi dotadašnji hranitelji prestali brinuti o njemu, dečak je vraćen brizi države te je ostao bez doma. Demjan je uskoro morao napustiti školu i preseliti se u bolnicu radi celodnevne dijalize. Naime, otkazali su mu bubrezi te je trebao biti stavljen na listu za transplantaciju, ali prema zakonu nije mogao biti na njoj jer pacijenti koji čekaju transplantaciju moraju imati stabilan dom.

- Transplantacija je vrlo složen proces, postoji mnogo lekova potrebnih za održavanje zdrave transplantacije, tako da pacijenti moraju imati sistem podrške. Potrebna im je i osoba koja im može pomoći prilikom posete - objasnio je za Dejli mejl dr. Entoni Vatkins, abdominalni hirurg i asistent profesora hirurgije na "Weill Cornell Medicine".

Kad je njegov nastavnik matematike Fin Lening čuo da će Demijan, pametan dečak kojeg je jedva poznavao, napustiti školu zbog faktora na koje uopšte ne može utiecati, odlučio je da ponudi svoju pomoć. I to ne bilo kakvu. Naime, Lening ga je odlučio usvojiti kako bi se mogao vratiti na listu za transplantaciju.

Vrlo brzo su rešili potrebnu papirologiju i dečak se preselio u dom svog učitelja, a sada se nalazi na samom vrhu liste čekanja za novi bubreg.

- Damian je jako pametan i zabavan, ali je i samostalan. Svoje probleme uvek drži za sebe, ali je sa mnom mogao pričati o svojoj situaciji - rekao je Lening dodavši da noćima nije mogao da spava nakon što mu je dečak ispričao svoju priču.

U međuvremenu je Fin prošao obuku kako bi se naučio brinuti o detetu koje ima bolest bubrega te već tri meseca žive zajedno, piše Index.hr.

Izvor: Espreso