PORUKA KOJA JE I DANAS AKTUELNA: Govor Nadežde Petrović koji svaka Srpkinja mora da pročita

Govor koji svaka SRPKINjA mora da pročita! Održala ga je Nadežda Petrović i poslala poruku koja važi i danas!

Nadežda Petrović je 1903. godine okupila viđenije građane da bi izložila svoju ideju o osnivanju ženskog udruženja čiji bi cilj bio jačanje nacionalne svesti vezane za oslobađanje “porobljene braće” pod turskom i austrougarskom vlašću, ali i pomoć ugroženima – bez obzira na nacionalno i versko opredeljenje.

Na Veliku gospojinu, 28. avgusta, u sali restorana Kolarac okupilo se skoro tri hiljade žena. Za prvu predsednicu izabrana je Savka Subotić, za potpredsednicu Delfa Ivanić, a Nadežda Petrović postala je sekretarica udruženja.

 

Naziv udruženja “Kolo srpskih sestara” osmislio je Branislav Nušić, koji je napisao i prva Pravila.

Na osnivačkom skupu Kola prisutnima se obratila čuvena umetnica.

Nadežde Petrović

Ovako je glasio govor Nadežde Petrović:

“Pa šta hoće od nas bes turske truleži i šta Evropa koja u svojim nedrima milione svojih rođenih sinova radenika eksploatiše za račun silnih bogataša i aristokracije. Zar se mi smemo nadati da će nam prosvećena Evropa dati pomoć? Zar je njoj stalo do nekoliko miliona Srba i drugih Slovena? Otresimo se starog nemara, rastresimo lance nehata, priberimo se. Na zajednički posao, prigrlimo opštu stvar kao svoju rođenu. Zakunimo se da ćemo društvo održati sa njegovom patriotskom svrhom dok i jedna Srpkinja traje!”

Izvor: Opanak/dnevno.rs