Ne sušite veš na radijatoru, ugroziće vam zdravlje

Sa dolaskom hladnog vremena, mnogi rešavaju problem sušenja veša na radijatorima. Što je brzo to je i kuso, a a ovo rešenje može biti rizično po zdravlje.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

Isparavanje omekšivača i detrdženta do kojeg dolazi tokom sušenja odeće na radijatorima povećava rizik od pojave alergija.

Do grejnog tela uvek treba držati posudu s vodom, inače se vazduh toliko isušuje da to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa. Ona postaje toliko suva da privlači razne alergene i uzročnike infekcija.

Povezanost nekvalitetnog vazduha, sušenja odeće na radijatoru i iritacija disajnih organa otkrilo je istraživanje Arhitektonskog univerziteta u Škotskoj. Ispostavlja se da sušenje garderobe u stanovima povećava vlažnost za 30 odsto i za sobom povlači povećan rizik od astme i alergija, koje posebno pogađa najmlađe.

Nasuprot upozorenju stručnjaka da se pronađe bolji način za sušenje odeće, stare metode se ne odriče čak 87 posto domaćinstava u Glazgovu, gde je sprovedeno istraživanje. Činjenice da su 75 od stotinu ispitanih domova imali vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi, ukazuju na to da se loše navike moraju promeniti, piše Glas Slavonije.

Pokazatelji infekcije su mnogobrojni – hroničan umor, glavobolja, kašljanje, iritacija očiju, grla i kože ili mučnina.

Alo.rs/D.C.