GADAFIJEVA ĆERKA, AJŠA: "ŠTA MI JE OTAC GOVORIO O SRBIMA!"

Ćerka legendarnog vladara Libije Muamera el Gadafila iskreno govori o revoluciji i životu u Libiji, prisjećajući se kako joj je otac govorio o Jugoslaviji.

Otac je uvijek pohvalno govorio o Jugoslaviji i cijelom regionu, a naročito Srbiji. Mislim da nas veže ta antiglobalistička i slobodarska ideja. Mislim da vi možete razumjeti „našu priču“ jer ste isto ili gotovo slično doživjeli dvadesetak godina ranije. Srbi su se pokazali kao krajnje lojalni i odani prijatelji – počinje priču Ajša Gadafi, ćerka legendarnog vladara Libije.

Hoće da spasi narod od bede i propadanja

Ona kaže da su mnogima zasmetale proročke rečenice njenog oca o muslimanima koji će progutati Evropu. Ona međutim prati očeve stope i najavljuje revoluciju koja će spasti narod Libije od bede i propadanja.

„U našem narodu postoji izreka da je čovjek koji može sve dobiti samo onaj koji je sve izgubio, a to sam ja. I zato sam spremna da stanem na čelo borbe za slobodu, sigurna da ćemo u godinama pred nama dobiti i pobjediti. Moramo jer je pravda na našoj strani“, kaže ona.

 

Ajša dodaje da je okupila više stotina vojnih lica, intelektualaca, cijenjenih i poštenih ljudi lojalnih testamentu njenog oca, koji su spremni kako kaže da kad dođe vrijeme pokrenu talas promjena.

„Vidjećete kada dođe taj dan nikada nećemo bez prava i reda kao bjesna pseta razvlačiti i ubijati ljude po ulicama. Mi smo unazad vjerovali u pravo i pravdu, tako ćemo se i ponašati i postupiti čak i prema našim dušmanima.“

U Libiji vlada haos

Govoreći o trenutnoj situaciji u njenoj državi Ajša otkriva da u Libiji vlada Haos.

„Ubija se na ulicama, pljačka, siluje, otima… nema bezbjednosti, nema mira. Država više ne postoji, čak ni vještački. Od društva u kome nije bilo gladnih, nezaposlenih i od jednog tako humanog ambijenta, stigli smo do anarhije.“

 

Ćerka čuvenog vladara dodaje da je narod bjesan, ali da nema oko čega, ali ni oko koga da se okupi.

„Da, pozivam na oružani ustanak jer drugi put i drugi način da se nešto promjeni ne postoji. Ono što smo oružjem i novcem izgubili, oružjem i srcem ćemo povratiti. I spremna sam. Rješena i odlučena da stanem na čelo te slobodarske kolone po bilo koju cijenu. Moj otac je imao plan kako Afrika treba da izgleda do 2020. godine i humanistički vjerovao u to. To je bio projekat za Nobelovu nagradu. Imao je plan da Afrika do 2020. godine bude rame uz rame sa Evropom, a taj plan nekima nije odgovarao“, objašnjava ona.

O atentatu njenog oca

Na pitanje šta je bio razlog atentata, Ajša odgovara da takav čovjek kvari njihov poredak, jer su smatrali da u takvom poretku samo njihov narod može da živi. Ipak, kaže, prevarili su se.

Otac ju je učio da prašta, bude milostiva i blaga, ali je to neće natjerati da oprosti onima koji su jeftino prodali ono što je skupo stvarao.

„Nadam se da mediji neće pisati samo o mojim riječima danas, već više o mojim djelima sutra, a biće ih. Dugujem to ocu i dugujem to Libiji“.

Izvor: balkanspress.com