Depresivno: Ovo drvo ne treba da gajite u svom dvorištu

Oduvek postoje oprečna mišljenja oko života u kući ili u stanu. I jedno i drugo ima svoje prednosti i mane, ali čini se da je poslednje vreme, kada smo zbog korona virusa primorani da češće nego ikada do sada sedimo u svoja četiri zida, broj onih koji biraju da uživaju u kući s dvorištem daleko veći.

foto: pixabay.com foto: pixabay.com

U dvorištu možete da uživate, a posebno kada su temperature prijatne. Zato je važno da ispred doma, kao i njemu, sve podesite po svom ukusu, piše Lepa&Srećna.

Brojna su verovanja koje biljke je dobro zasaditi, a koje zbog njihovog efekata na zdravlje, ali i narodnih verovanja, treba izbeći. Iako donosi lepu hladovinu leti, orah je prema mišljenju stručnjaka, drvo koje ne treba da imamo u dvorištu i bašti.

Orah je veliki potrošač kiseonika i veliki proizvođač ugljendioksida. Ovo drvo ima i posebna eterična ulja, koja se nalaze u njegovim listovima, tako da ispod njega često nećete naći drugu vegetaciju.

Prema rečima Petra Ivaniša, inženjera pejzažne arhitekture i hortikulture, važno je da se orah ne sadi blizu kuće.

"Osim što zaklanja svetlost orah ima izuzetno jak koren koji može često da podigne i beton oko ili ispod kuće. Stručnjaci savetuju da orah ne treba saditi ni blizu parkinga, pa ni kuće, zbog temelja. Naime, njegov koren ide i do - pet metara u dubinu", tvrdi on.

Pored toga, naši preci orah su smatrali depresivnim drvetom koje donosi lošu sreću, i verovalo se da se najviše samoubistava dešavalo baš pod njim.

Stil/Lepa&Srećna