Čuveni arhitekta o Beogradu: Grade se veliki mostovi i dvorane, a hodate po fekalijama

Grad angažovao čuvenog arhitektu Borisa Podreku da ulepša buduću pešačku zonu. Grade se veliki mostovi i sportske dvorane, a hodate po fekalijama.

Foto: novosti.rs Foto: novosti.rs

JA hoću da radim odelo po meri, a ne običnu konfekciju, za "Novosti" otkriva Boris Podreka (76), arhitekta svetskog glasa, koji će ulepšati izgled Kosančićevog i Topličinog venca, Studentskog trga, Vasine ulice i trga oko Spomenika vojvodi Vuku.

Ovog čuvenog arhitektu grad Beograd je angažovao da, u narednih godinu dana, sa timom izradi idejno rešenje širenja pešačke zone u centru grada.

- Arhitekta mora biti kao pas. Da ide ulicama i da miriše i oseća kako taj grad diše. Svako doba ima svoj obraz i zbog toga moram da dobro poznajem istoriju. Kada saznam kako je grad funkcionisao, onda sa današnjim materijalima postavim arhitektonski dijalog - slikovito, kroz metafore opisuje Podreka.

Ovaj rođeni Beograđanin kaže da mu je čast da radi u srpskoj prestonici. Međutim, kritički govori o dosadašnjem razvoju glavnog grada.

- Beograd je veoma loše uređen. Grade se veliki mostovi, sportske hale, a hodate po fekalijama. Sve je razbijeno. Trotoari su uništeni, a to niko ne primećuje. Gledao sam na Kalenić pijaci kako žena sa cegerima pada, jer se saplela na rupu - govori stručnjak koji je trgove ulepšavao širom planete.

BEOGRAĐANIN

BORIS Podreka je, igrom slučaja, rođeni Beograđanin, iako mu je otac bio Slovenac iz Trsta, a majka Srpkinja iz Mostara. Radio je u mnogim evropskim gradovima, ponajviše Beču, Veneciji i Ljubljani, a od 1988. inostrani je član SANU. U Beogradu je odradio samo dva posla: projekat rekonstrukcije Muzeja nauke i tehnike, koji nije realizovan, i hotel "Falkenštajner".

Pin It

 

Izvor: novosti.rs M. T. KOVAČEVIĆ