PRAVILA VASKRŠNJEG POSTA Počela je Čista nedelja: U prvoj sedmici nikako ne smete da radite ovo!

Vaskršnji post počinje danas i naziva se Velikim zbog svoje važnosti, ali i dužine. Sastoji se od Svete četrdesetnice i Strasne sedmice. Četrdesetnicu je ustanovila Crkva zbog četrdesetodnevnog posta i molitve Gospoda Isusa Hrista, koje je Gospod držao posle svog krštenja pred stupanje na propoved Jevanđelja.

Četrdesetnica se završava u petak, u 6. nedelji posta, a zatim dolazi post Strasne sedmice koji je posvećen stradanjima i smrti Isusa Hrista.

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se veruje da se tokom nje u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dolazimo do spasenja i večnog života.

 

Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tela i duše kao i odricanje od greha i strasti kako bismo se na kraju nedelje dostojno poklonili krstu. Nazivaju je i Todorova ili Teodorova nedelja.

Prvih dana Čiste nedelje se ne pale ognjišta i žene ništa ne treba da kuvaju, nego se jede unapred pripremljena hrana.

Prvih dana muškarci jednoniče, tj. ništa ne jedu dok se ne padne mrak. Do četvrtka se ne koristi kašika, devojke ne nose nikakav nakit, ne igra se i ne peva. Uveče, porodica treba da bude na okupu, a deca kokaju kokice, što je mnogima bude jedina večera.

Na Čisti ponedeljak, žene spremaju i čiste kuću, a deca i odrasli se kupaju, šišaju i briju.

Prvi ko uđe u kuću na Čisti ponedeljak naziva se „kvočka”. 

Na Čistu (Pepeljavu) sredu je običaj da se ide u kuću koja ima prinovu. U nekim mestima u Crnoj Gori veče uoči Pepeljave srede, majke deci na čelu iscrtaju mali krstić od pepela.

U južnoj Srbiji na prvoposni četvrtak - Čisti četvrtak, spremaju se posebni kolačići koji se kasnije daju stoci na Teodorovu subotu. Na taj dan je običaj da se ugovaraju svadbe koje će biti održane tek posle Vaskrsa.