Slaviša je od DEPONIJE napravio OAZU, i to - BEZ ULOŽENOG DINARA! Ali stvarno! (FOTO)

Kako više nije mogao da gleda smeće po koritu Stražavačke reke koja jednim delom prolazi kroz prokupačko naselje Sokićev bulevar, Slaviša Dojčinović ( 54) iz Prokuplja sa suprugom Ružicom očistio je deponiju i napravio prirodnu oazu.

Foto: Kurir Foto: Kurir

Od poklopca zamrzivača napravio je sto, a stari poklopci od pečaka postali su lampe za noćno svetlo. Od granja koje je raskrčio napravio je tarabice, a kako zemlja ne bi odlazila sa vodom, napravio je i kaskade.

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

Rečno korito je potpuno očišćeno, posađeno je cveće i drveće, a deo gde može da se sedi „popločan“ je betonskim šutom, koji je neko bacio.

Dojčinovići su na ovom prostoru ukupno posadili 50 drveta, među kojima je najviše vrba i bagrema.

– Sve ovo što sam uradio na nekih 100 kvadrata nije me koštalo ništa. Samo sam uložio dobru volju. Želeo sam da ovaj prostor oplemenim, jer ga koriste šetači, prolaznici, a i ja volim da odmaram na ovom mestu. Sada više niko ne baca smeće, a naišao sam na odobravanje komšija i prijatelja – kaže Slaviša.

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

On je napravio i drveni mostić za prelaz preko reke, a trebalo mu je dva meseca da ceo posao završi.

– Sva četiri člana moje porodice su završili fakultete i niko ne radi. Možda se nekom čini da sam isuviše dokon, pa sam uređivao ovaj prostor, ali ja volim prirodu i smatram da što češće treba da se provodi vreme u njoj – dodaje naš sagovornik.

Njegova supruga Ružica kaže da je od početka verovala u njega, ali da se plašila da neće uspeti u poduhvatu.

– Kada sam videla koliko volje ulaže u sve, pomogla sam mu i na kraju se zaista isplatilo – komentariše ona.

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

U novoj oazi prirode postavljen je i roštilj, kao i umivaonik, a Dojčinovići se ponose onim što su napravili i apeluju na ostale da vode računa o prirodi. Kako nam je na samom kraju rekao Slaviša, u Srbiji je puno sličnih mesta koja mogu da se urede, samo je potrebno malo dobre volje. Naš sagovornik najavljuje da na ovome neće stati i ima još planova.

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf 

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 *Foto: Telegraf

(Izvor: Telegraf.rs)