Rashladite se BEZ KLIMA-UREĐAJA

Ukoliko u stanu nemate klima-uređaj ili, jednostavno, spadate u osobe koje ga ne vole, primenite neki od načina na koje ste se ranije rashlađivali. Tako ćete obradovati sebe i smanjenjem računa za struju.

Foto: Televizija Jasenica Foto: Televizija Jasenica

Ukoliko u stanu nemate klima-uređaj ili, jednostavno, spadate u osobe koje ga ne vole, primenite neki od načina na koje ste se ranije rashlađivali. Tako ćete obradovati sebe i smanjenjem računa za struju.

* Tokom dana, kada je sunce najjače, držite spuštene roletne.

* Neka što manje električnih aparata bude uključeno. Ne kuvajte često, perite veš što ređe, televizor i računar uključite samo kada je to neophodno jer isijavaju toplotu, a iz istog razloga uveče koristite što manje rasvete.

* Povremeno na zglobove, čelo ili vrat stavite vrećice sa ledom, a ako imate više vremena tuširajte se mlakom ili hladnom vodom, a po izlasku iz kade nemojte se brisati peškirom već dopustite da voda sama ispari.

* Iznutra se rashladite hladnim napitkom, najbolje onim sa malo ili bez šećera, koji ima blagi ukus limuna.

* Ukoliko baš žudite za veštački postignutim strujanjem vazduha, onda izvucite zaboravljeni ventilator. Troši znatno manje električne energije od klima-uređaja, a stvara utisak strujanja blagog povetarca u kući. Kako bi vas što više rashladio, stavite ispred njega posudu prepunu leda.
 

Uštedite struju (a i poštedite svoje zdravlje) ovog leta! Svoj dom možete da ohladite i bez klima uređaja. Usvajanje nekoliko osnovnih ekoloških principa pomoći će vam i da se rashladite i da uštedite novac.

Ne dozvolite prodor toplog vazduha

Osnovna stvar koju možete da uradite kako biste zadržali nižu temperaturu u stanu i bez klima uređaja, jeste da što više sunčevog svetla i toplote zadržite van stana. Tokom dana držite prozore zatvorene, navucite roletne i draperije, posebno na južnoj i zapadnoj strani doma. Ako imate trem ispred kuće, zasenčite ga velikim plastičnim ili zastorima od bambusa, kako biste sprečili prodor sunčevih zraka.

Prozori

Stavite bele ili svetle zastore na prozore kako bi odbijali svetlost. Takođe, možete da stavite reflektujuća stakla na prozore da biste smanjili količinu svetlosti koja ulazi u dom.

Koristite ventilator

Kretanje vazduha = hladniji vazduh. Noću, postvite ventilator na prozor, tako da ubacuje unutra što više hladnog vazduha. Ventilatori na plafonu su takođe korisni. Čak i povetarac od 1,5km na sat može da učini da se osetite kao da je tri-četiri stepena hladnije.

Pretvorite ventilator u klima uređaj

Još jedan lak način da rashladite vazduh u domu bez klima uređaja jeste da stavite činiju sa ledom ili flašu zamrznute vode ispred jednog ili više ventilatora.

Šta podiže temperaturu u stanu?

Ako niste kod kuće tokom dana, isključite što više električnih aparata. Ako veći deo dana provodite u kući, pokušajte da koristite električne uređaje samo tokom najhladnijeg dela dana.
Zamenite klasične sijalice fluorescentnim sijalicama koje su hladnije. Isključujte svetlo kad god vam nije potrebno.

Vlažnost vazduha

Vlažnost vazduha čini prostor toplijim. Perite veš rano ujutro ili kasno uveče. Tuširajte se i kupajte tokom najhladnijeg dela dana. Koristite ventilaciju u kupatilu i kuhinji.

Izolujte potkrovlje

Dobro izolovano potkrovlje, uz korišćenje ventilatora, najbolji je način da izbacite toplotu iz doma.

Dvorište

Ako imate kuću sa dvorištem, posadite listopadno drveće i žbunje i napravite hladnjake na južnoj i zapadnoj strani kuće. Nemojte u blizinu kuće da stavljate kamenje, cement ili asfalt, koji upijaju toplotu.

(Izvor: Televizija Jasenica)