Rađaće gde god da živite: Kako da posadite drvo limuna

Opšte mišljenje je da drvo limuna uspeva samo u mestima sa toplom i osunčanom klimom. Ali, zapravo činjenica je da ono može da raste i da rađa u zatvorenim i dobro klimatizovanim prostorima. 

Čuli ste za onu izreku: Ako vam život da limun - napravite limunadu? Evo novog predloga: ako vam život da seme limuna, posadite ga i dobićete gomilu svežih voćkica.

Opšte mišljenje je da drvo limuna uspeva samo u mestima sa toplom i osunčanom klimom. Ali, zapravo činjenica je da ono može da raste i da rađa u zatvorenim i dobro klimatizovanim prostorima. 

Prvi plod od drveta koje ste odgajili od početka, od semena, možete očekivati tek za 3 do 6 godina - ali vredeće!

 

Kako posaditi limun:

1. Nabavite organski limun (znamo da je skup, ali potrebno vam je samo par voćkica)

2. Izvadite semenke iz njega

3. Pripremite mešavinu zemlje za vaše buduće drvo limuna (citrus najbolje rasate u mešavini treseta, perlita, vermikulita i organskog đubriva). Tlo mora biti dovolno lagano da propušta vodu. Ako je zemljište previše zgusnuto, dodajte mu ljuspice od kore drveta koje će ga učiniti vazdušastim.

4. Izaberite saksiju od terakote prečnika 20 cm. Možete da koristite i plastičnu saksiju, kao i onu napravljenu od drveta. Za početak, veoma je bitno da seme limuna posadite u manju saksiju, dok se ne poraste.

5. Da bi seme proklijalo, potrebno mu je od 10 do 14 sati svetlosti, stoga ga izlažite veštačkom svetlu u nedostatku prirodnog. (Obezbedite mu svetlost, kao što čine pilićima koji su se tek izlegli - sijalica iznad saksije. Osim svetla, ona će i da greje seme i saksiju).

6. Raspršivačem svaki dan zalivajte saksiju i semenke. Najbolje bi bilo da voda bude mlaka a zemlja lepo navlažena. 

Postupak sadnje:

Sada kada ste sve pripremili, počnite sa sadnjom: 

 

1. Skuvajte čaj od kamilice, pa ga ostavite da se prohladi. Isecite limun pa iz njega izvadite semenke. Gole i neoštećene semenke limuna stavite u mlak čaj od kamilice. 

2. Saksiju do pola napunite zemljom pa je dobro zalijte, sve dok ne bude ravnomerno natopljena. Zatim napunite saksiju skoro do vrha, pa je ponovo zalijte. 

3. Semenke poređajte ravnomerno po saksiji pa ih prekrijte novim slojem zemlje (na dubini od oko 3 centimetra), pa ponovo zalijte zemlju. Blago utapkajte zemlju da sve lepo nalegne. 

4. Plastičnom folijom prekrijte saksiju i ostavite je na toplo mesto. Vodite računa da zemljište mora biti toplo i vlažno kako bi seme proklijalo. Nakon dve nedelje doći će do nicanja limuna.

Kada drvo limuna malo poraste, morate da ga prihraniti. Vodite računa da drvo limuna prihranjujete dva puta godišnje, ali nikad preko lista.

Zemljište oko drveta limuna ne bi trebalo da bude suvo, ali isto tako ne smete dozoliti da bude u barici vode. Svetlosti ne sme da mu fali. Ako nema prirodnu svetlost, obezbedite mu veštački izvor svetlosti.

I još jedna važna stvar, drvo limuna je specifično jer obožava kada mu se obraćate, pričate mu, pevate, tepate mu... 

Ako sve ovo uradite kako smo vam objasnili, uživaćete u divnim plodovima svog rada, a u zatim i u limunadi!