PAZITE GDE DRŽITE MOBILNE TELEFONE, MOŽETE DA MU UNIŠTITE BATERIJU I NAŠKODITE SVOM ZDRAVLJU

Vlasnici pametnih telefona trebalo bi dobro da razmisle gde će držati svoje uređaje kada izlaze iz kuće.
Foto: thesceneisdead.com Foto: thesceneisdead.com

Naime, Nemačko udruženje potrošača tvrdi da pametne telefone nikako ne smemo stavljati u džep. Razlog tome su litijum-jonske baterije osetljive na toplotu, a nalaze se u većini pametnih telefona.

Sve što je više od 35 stepeni, a temperatura tela to jeste, može znatno da skrati njihov vek trajanja, jer se hlade cirkulacijom vazduha.

Ovo pravilo važi i za laptop računare, koji mogu da se pregreju bez dovoda hladnog vazduha u kućište. Zato laptop baš i nije pametno koristiti držeći ih u krilu. Pored toga, sve uređaje s litijum-jonskim baterijama treba držati podalje od radijatora i drugih izvora topline.

Dokazano da pregrevanje mobilnog telefona u džepu stvara toplinu koja zagreva testise kod muškaraca, što potencijalno može uzrokovati neplodnost. Takođe, po nekim istraživanjima elektomagnetski talasi koje emituju mobilni smanjuju pokretljivost spermatozoida do 10 posto.

Da bi izbegli štetne posledice po zdravlje, moblni za početak treba držatidalje od tela. Kad se krećete stavite ga u torbu, a na stolu ga držite čim dalje od sebe. Takođe, ako mobilni ne koristite u određenim razdobljima najbolje ga isključite.

Pin It

Izvor: jutarnji.hr