Ovih 10 biljaka sade se jednom, a cvetaju narednih 10 godina: Cveće koje je lako za održavanje! (FOTO)

Ako ovog proleća želite mirisno dvorište i baštu, odlučite se da zasadite ovih deset višegodišnjih biljaka. Izuzetno zahvalne iz razloga jer nisu skupe za održavanje, ni za prvobitnu sadnju, a svojim svojstvima obezbeđuju i razne druge benefite.

Ako ovog proleća želite mirisno dvorište i baštu, odlučite se da zasadite ovih deset višegodišnjih biljaka. Izuzetno zahvalne iz razloga jer nisu skupe za održavanje, ni za prvobitnu sadnju, a svojim svojstvima obezbeđuju i razne druge benefite.

1. Lavanda

Ako imate suvu i osunčanu parcelu, posadite lavandu. Preporuka je da posadite sadnicu sa korenom, ali možete da pokušate i sa semenom lavande. Izuzetno se lako održava, cveta celo leto, a osim divnog cveta, list se može koristiti kao sredstvo za rasterivanje insekata i osvežavanje ormara.

2. Peršun

Postoji nekoliko vrsta peršuna među kojima je onaj sa jakim korenom i onaj koji daje mnogo lišća. Koji god da posadite, nećete pogrešiti. Ova višegodišnja biljka voli sunce i propusnu zemlju, ali zahteva redovno zalivanje. 

Jedan je od najboljih antioksidanata i stoga se preporučuje u svakodnevnoj ishrani. Jedite ga svežeg, u supama, čorbama, salatama... Jednom posađen peršun, godinama će rasti u vašem dvorištu.

 

3. Origano

Takođe, voli sunce i dobro dreniranu zemlju, ali nikakva dodatna nega mu nije potrebna. Cvetaće i rasti i privlačiti pčele u vaše dvorište. Iako ne miriše kao origano iz kesice, na koji smo navikli - aromatičan je, ukusan i zdrav. Od njega možete da kuvate čaj, stavljate ga u jela, berete kao ukrasnu biljku i stavljate u vazu, jer ima divne cvetiće. 

Origano je jedan od najboljih antioksidanata i koristi se kao prirodni antibiotik.

4. Vlašac

Bilo da ga sadite kao biljku sa korenom ili kao seme, vlašac će brzo da se "primi" i da se odomaći kod vas u bašti. Bere se 60 dana nakon setve, oštrim makazama. Koristi se kao salata, dodatak jelima i td. Izuzetno je zdrav, a njegov ukus gotovo da je isti kao ukus mladog, belog luka. 

vlasac-profimedia 770

Foto: Profimedia

Kada odlučite da pustite vlašac da samostalno raste, nagradiće vas sitnim ljubičastim, okruglim, glavama - cvetovima. Mnogi smatraju da je ovo najlepši cvet u bašti.

5. Ruzmarin

Nema zahvalnije biljke od ruzmarina. Ako mu ostavite dovoljno mesta u dvorištu on će rasti i bujati "kao iz vode". Vodite računa da ga redovno orezujete i formirate žbuniće. Kažu da podstiče kreativnost, pa se preporučuje da se gaji i u kancelarijskom prostoru.

 ruzmarin-shutterstock 770

Foto: Shutterstock

Miris podseća na tamjan, pa ga vernici rado beru i njime ukrašavaju kuće. Jednom kada ga dodate krompiru, nikad nećete moći da prestanete da ga koristite. Dodajte dve-tri grančice ruzmarina u maslinovo ulje i koristite ga za salatu. Ukus je neverovatan. Pčele obožavaju cvet ruzmarina, a uskoro ćete ga zavoleti i vi.

6. Žalfija

Žalfija ili kadulja je biljka kojoj je potrebna pažnja. Ne voli suvo zemljište, ali joj ne prija ni previše vode. Pazite kada je sečete, da se ne bi osušila. Ova biljka je zaslužila svu pažnju sveta, s obzirom na broj njenih lekovih svojstva. 

Ukoliko imate ginekološke ili probleme sa zubima, savetuje se ispiranje čajem od žalfije. Ovo je biljka koju morate imati u bašti, ne samo zbog zdravlja već i lepih cvetova koje daje.

 

7. Matičnjak

Ili limunova trava je aromatični cvet koji se odlično slaže sa limunadom. Čaj od matičnjaka je poznat po tome što smiruje nerve, mir ćete osetiti čim pomirišete ovu divnu biljku. 

Pčele obožavaju matičnjak, a u bašti se širi kao korov. Jednom posađen matičnjak raste godinama u vašem dvorištu, samo vodite računa da se ne raširi previše. 

8. Kamilica

Ima li jednostavnijeg i lepšeg cveta od kamilice. Ona je simbol čistoće i zdravlja. Mnoge podseća na detinjstvo, upravo zbog čaja koji smo pili. Izuzetno se lako gaji i svaka bašta koja ima ovu divnu biljku biće bogatija.

majcina-dusica-shutterstock 770

Foto: Shutterstock

9. Majčina dušica

Timijan ili majčina dušica ne voli previše brižne baštovane. Što manje pazite ovu biljku ona bolje raste. Odlična je u čaju, ali savršena kao dodatak jelima sa mesom. Vremenom će za vas postati nezamenljiva!

10. Nana

Slična matičnjaku, i nana će zagospodariti u vašem dvorištu dok trepnete. Savet iskusnih baštovana je da je sadite u zasebnoj saksiji, žardinjeri ili kanti. Odlična je jer zahteva minimum nege, dok daje tako mnogo. Osim čaja, nana je idealna za pravljenja ledenog čaja, ali i soka tokom letnjih meseci.