Neka vaš dom postane oaza mira

Prijatan i udoban prostor koji možete brzo da spremite i u kojem se lako opuštate i odmarate... Da li je to ono što želite? Evo kako i da ostvarite tu želju!

Foto: dehouss.com Foto: dehouss.com

Današnji način života je toliko stresan i užurban da je svima preko potrebna oaza mira u kojoj će moći da predahnu od svega.

Kako da napravite baš takav dom, pitali smo dizajnere enterijera, profesionalne organizatore prostora i, naravno, majke, kako bismo dobili jednostavne i praktične savete za uređenje prostora u kojem ćemo disati punim plućima svakoga dana.

1. Obratite pažnju na ulaz u kući

Smirujuća energija se javlja čim zakoračte na vrata, a pretrpano predsoblje može da donese nesklad i nemir u vašem domu. Rešenje se krije u dobroj organizaciji prostora.  “Uspela sam da napravim ploču sa prekidačem uz ugrađeni držač za ključeve sa kukicama i deo za odlaganje pošte. U garderoberu sam postavila kukice na unutrašnju stranu vrata tako da se s lakoćom kače šal i kape", kaže Keita Turner, dizajner enterijera. 

2. Rešite se haosa koji prave deca

"Kao majka kreativnog i aktivnog deteta našla sam sjajan način da sprečim svog sina da piše svuda po zidovima", kaže dizajnerka enterija Lauri Hafel. Napravila sam belu tablu koja je postavljena na donji deo zida, i nalazi se u mojoj dnevnoj sobi. Na taj način sam mu omogućila kreativnu slobodu, dok su moji zidovi ostali besprekorno čisti i uredni".

3. Sakrijte nered u kući 

Zahvaljujući gomili pošte koja neprekidno stiže, majstorskog alata koji vam svaki čas treba i mnogobrojnih igrački koje se samo umnožavaju kako dete raste, izbacivanje nepotrebnih stvari je proces koji se zapravo nikad do kraja ne odradi. Umesto da se borite sa suvišnim stvarima, probajte na ovaj način da ih sakrijete.

"Moj trpezarijski sto je nekada bio u haosu, jer sam ga koristila za sortiranje dokumenata i pošte, odnosno svih svakodnevnih stvari", kaže profesionalni organizator Hajme Novak. "Sada koristim policu sa fiokama, koja se, zahvaljujući točkićima može svuda pomerati. Mogu da je postavim ispod stola ili u ormar, ili samo da prebacim stolnjak preko nje, kada imam neku posetu. Takođe koristim pomerajuću policu za prenošenje veša iz sobe u sobu, a još jednu takvu koristim za hranu", dodala je ona. 

4. Potrudite se da vam se dan završava na umirujući i opuštajući način

Kada vam je dan bio težak ili loš, završite ga tako što ćete se baciti na veliki i udobni krevet. Postoje dani kada ništa nije dobro: cveće nije postavljeno na pravo mesto niti vam pomoćna polica može pomoći. "Dakle, bacite se na krevet i priuštite sebi pravo zadovoljstvo za celo telo, od nosa do prstiju. Sutradan će sve biti bolje, a vi ćete se osećati čili i odmorni", kaže dizajner enterijera Di Marfi.

5. Odvojite prostor za nered

Morate biti svesni da nećete uvek imati čist i uredan prostor. Ali lakše ćete podnositi nered ako napravite namenski prostor za njega. Za to je idealan jedan sto za decu, na kojem će ona raditi domaće zadatke ina koji će slobodno bacati rančeve i knjige", kaže ekspert za feng šui Anji Čo. Takođe možete odrediti jedan deo police za odlaganje računa i pošiljke, ili veliku korpu u koju svi članovi porodice mogu da ostave torbe, marame i slično. 

6.  Relaksirajte se muzikom

"Kada nervoza i stres počinju da rastu, obavezno uključim klasičnu muziku. Uveče u toku večere obavezno pustim neku umirujuću muziku. Ujutru, kada je teško razbuditi se i pokrenuti, na mojoj muzičkoj listi se nalazi energična muzika. To budi lepo raspoloženje i pokreće me", kaže kućni organizator Liza Luken.

7.  Osvežite dom detaljima

"U mojoj kući se svuda nalazi sveže cveće", kaže kućni organizator Heder Post. Bez obzira na to koliko je kuća neuredna, cveće će uneti lepotu i vedrinu. "Kupujem jedan veći buket u obližnjem marketu pa ga podelim na male delove. Čak je i proces menjanja cveća jednom nedeljeno postao ritual koji me smiruje i opušta", napominje Heder.

8. Smanjite korišćenje tehnike

Tehnologija svakako može biti od pomoći, ali stalna obaveštenja koja ona proizvode mogu da postanu štetna i naporna. "Napravite granice u kojima ćete ograničiti upotrebu uređaja i tačno će se znati kada i gde može da se koristi kod kuće", kaže trener za smanjenje stresa Melisa Hejsler. Pokušajte da isključite telefone u toku ručka i večere kako biste sebi i svojoj porodici omogućili prijatan obrok. 

9. Postavite opuštajuće podsetnike i poruke po kući

"Obratite pažnju na male signale koje vam mogu pružiti opušten osećaj u domu", kaže savetnik Džuli Kaminski. Fotografija sa odmora, umetničko delo ili omiljeni citati i poruke okačeni na zid su male stvari koje vam mogu pomoći da stvorite mirno i prijatno okruženje.

10. Organizujte prostor tako da vam je sve na dohvat ruke

"Pretrpani elementi u kuhinji mogu da vam zaista upropaste jutro. Rešenje je u rotirajućim tacnama - postavite ih čak i u frižideru da biste lakše došli do namirnica u zadjem delu", kaže dizajner Ali Livolzi. "Sve što vam treba za čišćenje valja da je pri ruci - ugradite male držače na unutrašnju stranu vratanca od sudopere i tu stavite manja pakovanja kućne, kako domaće, tako i kupovne "hemije".

(Izvor: Lisa.rs)