Biljka koju morate da imate u kući: Svekrvin jezik čisti otrove iz vazduha, proizvodi kiseonik i čuva od alergija

Osim što je vrlo dekorativna, ova biljka je i prepuna lekovitih svojstava

Foto: Opanak Foto: Opanak

Osim što je vrlo dekorativna, ova biljka je i prepuna lekovitih svojstava.

Reč je o vrsti kaktusa koji pripada porodici Asparagaceae, a vodi poreklo iz tropske zapadne Afrike.

Svekrvin jezik, naziv po kojem je ova biljka poznata, jeste zimzelena višegodišnja biljka koja se uzgaja kao dekorativna u našim krajevima.

Osim ovog naziva ova vrsta kaktusa je poznata i kao sanseverija i indijsko pero. 

   

Ne zahteva preteranu negu pa je idealna za radne prostore, ali i za početnike što se tiče samog gajenja kada su sobne biljke u pitanju. Dugovečna i izdržljiva biljka koja dobro podnosi i loše uslove. 

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali da je imate u svojoj kući:

Proizvodi kiseonik

Ona prednjači kada je proizvodnja kiseonika u pitanju. Može da proizvede mnogo veću količinu u odnosu na sve ostale biljke.

Dekorativnog izgleda

Na debelim uspravnim listovima pronalazimo sve nijanse zelene, od najsvetlije, gotovo žute, do duboke, tamne zelene boje.

Smanjuje zagađenost vazduha

Daje doprinos borbi proptiv zagađivača vazduha u stanu. Osim ugljendioksida, ona može da apsorbuje benzen, formaldehid, ksilen i toluen. Poznati eksperiment koji je provela NASA 1989. pokazao je da kućne biljke s većom površinom listova bolje čiste vazduh, a svekrvin jezik upravo je jedna od takvih biljaka.

   

Odlična je u borbi protiv alergija

Biljke koje stvaraju kiseonik i smanjuju količine ugljen dioksida i upijaju štetne hemijske spojeve i gasove sigurno smanjuju i rizik od nastanka alergija. Umanjuju pojavu alergena koji se nalazi u vazduhu. Ukoliko patite od alergija, kada ovu biljku stavite u sobu, olakšanje ćete primetiti gotovo odmah.

Zaštitnička energija feng šuia

Prema ovom verovanju,  kad svekrvin jezik stavite na pravo mesto, ona donosi zaštitničku i čistu energiju prostorije.  U feng šuiju zašiljene biljke odlične su za borbu protiv negativne energije, ali moraju da busu na nekom manje prometnom mestu, a navodno su najbolji uglovi, i to jugositočni ugao prostorije, južni ili istočni.

Lako se održavaju

Ako vas ništa od navedenog nije navelo da se odlučite za kupovinu ove biljke, onda će poseldnja činjenica. Ova biljka se vrlo lako održava, pa će biti odličan izbor i za one kojima ne ide od ruke čuvanje biljaka. Ona može da bude na suncu, u potpunom hladu i bez direktnog sunčevog svetla, a može da preživi i bez vode. 

Izvor: Stil