BEZ STRESA ZA VREME PRAZNIKA: Najbolji saveti za sve domaćice

Ukoliko vam sezona praznika obično prođe u stresu i obavezama i ne stignete ni da uživate u druženju sa voljenim osobama, ukusnoj hrani i razmeni poklona, imamo nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći da ovu prazničnu sezonu prebrodite bez briga.

Foto: dailymail.co.uk Foto: dailymail.co.uk

Ukoliko vam sezona praznika obično prođe u stresu i obavezama i ne stignete ni da uživate u druženju sa voljenim osobama, ukusnoj hrani i razmeni poklona, imamo nekoliko saveta koji će vam sigurno pomoći da ovu prazničnu sezonu prebrodite bez briga.

1. Provedete ceo dan pripremajuči hranu kako bi sve bilo toplo za vaše voljene i ne stignete da se družite sa njima

Izbacite neka topla jela. Izaberite meni koji će vam omogućiti da neka jela pripremite dan ranije, kako biste imali manje posla i mogli da se družite i da uživate. Sve što možete pripremite ranije, operite povrće, pripremite umake i soseve i sl.

2. Opterećeni ste brojem gostiju i brinete da li će biti dovoljno hrane za sve

Umesto da se opterećujete time da napravite dovoljno hrane, napravite više i računajte na ostatke. Ne samo da ćete imati dovoljno hrane za sve goste, već ćete imati hranu i za sledeći dan pa nećete morati da prinete o pripremi hrane, već ćete moći da se odmorite. Ako baš preterate, uvek možete da spakujete gostima hranu da ponesu, kako prenosi VumansDej.

3. Kada vam gosti ponude pomoć, ne znate šta da im kažete, pa na kraju sve uradite sami

Pripremite spisak manjih stvari koje možete reći gostima koji su tako ljubazni da ponude pomoć, poput otvaranja vina ili dopune čaša. Svaka sitnica će vam biti od pomoći.

4. Nemate vremena, ni sredstava da pripremate raskošnu prazničnu dekoraciju

Iskoristite ono što već imate na novi način, ili pronađite jednostavne tutorijale za pravljenje lakih i jeftinih ukrasa. Uvek možete ovaj deo da poverite i deci ili da angažujete goste da svako donese po neki ukras. 

5. Uprkos pažljivom planiranju, prekoračite budžet za poklone i posle se borite sa nedostatkom novca

Kako biste sprečili nekontrolisano trošenje, zadajte sebi jasna ograničenja, odnosno koliko možete da potrošite po poklonu. Možete dodatno da uštedite ako sami napravite poklone.

6. Pakujete poklone u poslednjem trenutku  i uvek vam ponestane papira i trake za pakovanje

Najbolji trik za ovaj problem je korišćenje novina umesto papira za pakovanje, čime ćete dobiti interesantniji izgled poklona i sigurno vam neće ponestati materijala. Umesto trake možete da koristite uže, konac i sl. zamene.

7. Obavezno ponavljate stare svađe sa nekim članovima porodice

Usled stresa i praznične atmosfere, lako se dogodi da se potegnu neke stare rasprave, poput neke neprijatne tradicije. Ove godine pokušajte da promenite stari običaj tako što nećete odgovarati na provokacije. Možete i da smislite različite aktivnosti koje će sprečiti ovakve ispade, poput gledanja prazničnih filmova, kreativnih radionica ili drugih aktivnosti.

8. Želite da uslikate savršenu porodičnu fotografiju sa porodicom, što se na kraju završi vriskom i plačem

Umesto da forsirate savršenu prazničnu fotografiju na kojoj svi mirno sede i smeše se, što čini sve nesrećnim, a uz decu je jednako nemogućoj misiji, pokušajte da promenite taktiku. Uslikajte vaše voljene dok se zabavljaju tokom praznika, kako peku kolače, otvaraju poklone, grudvaju se itd. Možete od tih fotografija da napravite kolaž i da imate savršenu prazničnu uspomenu.

9. Potrošite brdo novca na novu haljinu jer vam je dosadila stara

Umesto da kupujete skupu haljinu koju ćete možda još jednom obući, razmislite o tome da kupite interesantnu ešarpu ili džemper koji će u potpunosti promeniti ceo izgled, ili uložite u dobar nakit. Tako ćete uštedeti, a izgledaćete savršeno.

Izvor: dnevno.rs

Pin It