7 proverenih saveta za uspešno kuvanje uskršnjih jaja

Lepo ofarbana i ukrašena uskršnja jaja poseban su i najvažniji detalj na našim trpezama ovih dana. Zato je veoma važno da među njima nema napuklih ili nekih sa neprijatnim mirisom. Mi smo istražili i isprobali nekoliko koraka za uspešno kuvanje uskršnjih jaja.

Foto: Agromedia.rs Foto: Agromedia.rs

Evo nekoliko saveta za uspešno kuvanje uskršnjih jaja!

1. Ne kupujte sveža jaja, već ona koja su stara oko nedelju dana


Pravilo kupovine manje svežih jaja pred Uskrs iskusnim domaćicama je dobro poznato. Naime, kada su ona stara nekoliko dana, lakše ih je skuvati i očistiti. Ukoliko pronađete samo sveža jaja, savetuje se da u vodu za kuvanje dodate pola kafene kašičice sode bikarbone.

 2. Ne čuvajte jaja za Uskrs u frižideru

Sledeći važan korak jeste da jaja za farbanje izvadite iz frižidera barem sat vremena pre kuvanja. Ovo će znatno smanjiti mogućnost pucanja tokom barenja. Ipak, ne bi trebalo da ostavljajte jaja dugo van frižidera kako se ne bi pokvarila. 

3. Neka jaja u šerpi za kuvanje imaju dovoljno prostora

Pre nego što počnete sa kuvanjem jaja, vodite računa o tome da ona imaju dovoljno prostora u posudi koju ste izabrali za kuvanje. Ona nikako ne bi trebalo da se sudaraju. Ukoliko želite da uštedite vreme, možete istovremeno da kuvate jaja u nekoliko posuda.

4. Dodajte malo soli ili sirćeta u vodu za kuvanje

Jedna velika kašika soli ili sirćeta utiče na brže zgrušnjavanje proteina u belancetu jajeta, pa će se moguće pukotine na ljusci brže začepiti. Jaja za farbanje izvadite iz frižidera barem sat vremena pre kuvanja.

5. Pazite da ne prekuvate jaja

Kada voda sa jajima prokuva, postepeno smanjujte temperaturu na plotni, a zatim je potpuno isključite i poklopite šerpu. Zatim ostavite jaja da se kuvaju još desetak minuta u već toploj vodi. 

6. Odmah ohladite kuvana jaja

Kako biste zaustavili proces kuvanja, uz pomoć rupičaste kašike prenesite jaja u posudu koju ste napunili hladnom vodom, ili iscedite vruću iz posude za kuvanje i zamenite je hladnom. Možete dodati i nekoliko kockica leda. 

7. Vratite ohlađena jaja u frižider

Sve dok se potpuno ne ohlade, preporučljivo je da jaja budu u frižideru. Tako će se belance bolje zgusnuti, pa će biti lakše i da se jaja oljušte.

Pin It
        

       

Izvor: Agromedia.rs