11 trikova za lepši i udobniji život u malom stanu

Ukoliko živite u malom stanu, uz ovih 11 saveta iskoristićete sav njegov potencijal istovremeno ga čineći većim...

Foto: decozilla.com Foto: decozilla.com

Svaki prostor, pa čak i mali, ima potencijal koji kada se razvije pretvara svaki stan u dom.

Za vas smo izdojili 11 trikova koji će vam pomoći u uređenju malog stana.

1. Špajz sa dvostrukom funkcijom

Ukoliko želite da vaš mali kutak deluje veće, ugradite metalne šipke na zidove u kuhinji. Uz pomoć kukica možete na njih prikačiti policu za ceđenje sudova ili kačiti kuhinjske alate i posuđe.

2. Visoki plafon

Retki su oni čiji stanovi imaju visoke plafone, ali rešenje ipak postoji. Kako bi niski plafoni delovali više - birajte nizak nameštaj (na primer bračni krevet bez drvenog rama).

3. Otvorene police

Izbegavajte zatvorene komode i ormariće. Otvorene police će zauzeti manje prostora, a sve što imate naćiće svoje mesto. Pored toga, prostor će vizuelno delovati veće. Ukoliko baš želite ormariće, odaberite one sa staklenim vratima jer staklo, takođe, vizuelno uvećava prostor. 

4. Maksimalno iskorišćen prostor

Pažljivo pogledajte svaku neiskorišćenu prazninu i promislite kakvu biste funkciju mogli da joj dodelite. Iskoristite sve potencijale. 

5. Radna površina u kuhinji

Kako bi kuhinja bila što funkcionalnije neophodno je da budete kreativni. Što više pultova - to bolje jer ćete svaki moći da iskoristite kao radnu površinu. 

6. Dekoracija

Ni jedan prostor nije toliko mali da se odupire dekoraciji, ali je važno je da se držite jednog stila, teme, motiva ili palete boja. Iako je eklektičan stil jako dopadljiv, mnogo različitih elemenata napraviće potpuni haos u vašoj kući ili stanu bez obzira na njihovu kvadraturu.

7. Vertikalne konstrukcije

Kada ne možete da proširite prostor, onda iskoristite njegov visinski portencijal. Napravite galeriju iznad kuhinje koja će imati funkciju spavaće sobe ili napravite police od poda do plafona.

8. Multifunkcionalan nameštaj

Ukoliko živite u malom prostoru, birajte nameštaj koji je multifunkcionalan. Na primer, izaberite sto na rasklapanje ili tapaciranu klupu koja može poslužiti i kao kauč.

9. Otkriveni podovi

Što manje tepiha i staza - to bolje. Neprekriveni podovi grade optičku iluziju otvorenog, velikog prostora.

10. Prostor ispod krevet = ostava

Napravite fioke ispod bračnog kreveta ili kupite kutije u koje možete odlagati stvari koje ne želite da se vide. 

11. Kauč sa platformom

Osim kauča možete odabrati i bračni krevet koji je ugrađen u višu platformu. Platforme su pogodne jer prostor čine višedimenzionalnim, a i vizuelno se lako uklapaju uz različite stilove. 

(Izvor: Lisa)