Zebrice: Miroljubive tropske ribice živahnih boja

Zebrice su tropske šaranke vrlo slične mrenama, ali im je telo mnogo vitkije. To su azijske ribe koje u prirodi žive u velikim jatima u brzim vodama.

Foto: artnit.net Foto: artnit.net

Zebrice su tropske šaranke vrlo slične mrenama, ali im je telo mnogo vitkije. To su azijske ribe koje u prirodi žive u velikim jatima u brzim vodama.

Dugačke su oko pet centimetara, a neki tipovi, poput bisernih zebrica, i do šest. Postoji i divovska zebrica, koja može narasti do deset centimetara i koja se prelepo uklapa u veći zajednički akvarijum.

U akvarijumu vole gornje slojeve vode u kojima kruže po cele dane.

Vrlo su miroljubive i idealne za tropsku riblju zajednicu u vašem akvarijumu.

Zebrice se hrane insektima, čemu su prilagođena i njihova usta okrenuta nagore, kako bi lakše lovile bubice sa površine vode. Nisu izbirljive, pa će u akvarijumu bez problema jesti i pahuljastu i smrznutu hranu, ali najbolje će napredovati ako im dajete živu hranu kao što su komarci i gliste, usled čega se pojavljuju najlepše boje na njihovoj površini.

Uzgajanje

Zebrice su vrlo plodne i nije ih teško uzgajati. Mužjake i ženke možete razlikovati po tome što su mužjaci vitkiji i intenzivnijih boja. Za mrešćenje možete izdvojiti jedan par, ali i jato, jer mužjak dosta agresivno nasrće na ženku.

Akvarijum za uzgoj opremite krutom podlogom ili na dno stavite nešto javanske mahovine kako bi ribe mogle da raspu svoja jaja, a da ih ne pojedu. Treba vam dobra zaliha žive hrane, od onfuzorija do tek izleglih usoljenih morskih račića. Akvarijum za uzgoj treba biti dobro pokriven, jer su ribe vrlo aktivne, pa mogu iskočiti iz vode.

(Izvor: index.hr)