Svakodnevne namirnice, a opasne po pse

Iako ih smatraju svojim najboljim prijateljima o kojima brinu i paze, ljudi ponekad svojim ljubimcima daju namirnice koje nikako ne bi trebali. Sprovedena su istraživanja u kojima je utvrđeno da namirnice koje su zdrave za nas mogu biti smrtonosne za naše čupavce. 

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Čokolada - čokolada i proizvodi poput raznih vrsta kolača i poslastica najopasnije su namirnice za pse. Čokolada u sebi sadrži kofein i teobromin, a oni su za pse otrovni. Kod pasa čokolada može prouzrokovati proliv, povraćanje, bolove u stomaku, anksioznost, tremor, nepravilan rad srca, povišenu telesnu temperaturu, grčeve pa čak i smrt. 

Mleko - baš kao i ljudi, mnogi psi uopšte ne mogu da svare laktozu. Pijenje mleka kod pasa može uzrokovati povraćanje, proliv i ostale želučane probleme.

Sir - poput mleka, i sir u sebi ima šećer i masne stvari koje psi ne mogu da svare. Sir je opasan ako ga psi konzumiraju u velikim količinama. Isto kao i mleko, konzumacija sira može izazvati kod pasa povraćanje i proliv. 

 

Luk - Luk u sebi sadrži opasne stvari za pse i, ako se pojede u velikim količinama, kod pasa može uzrokovati oštećenje crvenih krvnih ćekuha. Puno otrovniji od luka je beli luk koji u sebi sadrži otrovna jedinjenja.

Kafa - kafa u sebi sadrži stvari koje stimulišu nervni sistem psa, a uzrokuje proliv, povraćanje, ubrzan rad srca, pa čak i smrt.

Foto: Shutterstock

Hleb - sirovo dizano testo kod kojeg se pravi hleb u psećem želucu fermentira i postaje otrovno. Kod nekih pasa u želucu se stvaraju gasovi koji mogu uzrokovati jake bolove i ozbiljne probleme s probavnim traktom.

Grožđe - grožđe i grožđice kod pasa mogu uzrokovati zatajenje bubrega. Takođe, može doći do povraćanja i proliva. 

 

Slanina - ovo je namirnica koju je sigurno probala većina pasa. Bogata je mastima, a kod pasa (baš kao i kod ljudi) može uzrokovati probleme s radom gušterače. Nepravilan rad gušterače uzrokuje probavne probleme i onemogućava apsorbiranje hranljivih stvari. 

No pre nego što kažete da su ovo namirnice koje su vaši psi konzumirali više puta pa im ništa nije bilo, morate znati da količina ovih namirnica, ali i starost te veličina psa imaju uticaj na to koliko su te namirnice opasne za njihov život. Posebno su osetljivi štenci i stariji psi. Ako ništa drugo, namirnice koje mi konzumiramo mogu pse dovesti do gojaznosti, a to jako otežava njihov život i smanjuje mu kvalitet. Stoga, ako želite da vaš pas što duže živi, brinite se za njega, pazite šta mu dajete i izbegavajte ove namirnice. 

Izvor: ddl.rs