Ovo svako može da uradi: 5 načina da pomognete napuštenim životinjama u hladnim danima

U ovom trenutku na ulicama je mnogo napuštenih životinja koje nemaju gde da se sklone, nemaju šta da jedu, nemaju čime da se ogrnu. Dok vi ovo čitate, njima su stomaci prazni, tela im podrhtavaju od promrzlina i možda neće doživeti sutrašnji dan.

Foto: Buka Foto: Buka

Naši domovi su topli, oblačimo deblju garderobu, jedemo zdraviju hranu kako nas ne bi uhvatila prehlada i ne izlazimo iz kuće bez preke potrebe. Kroz prozor uživamo u belini koja je prekrila drveće i krovove. Slika podseća na prizore iz bajki koje su nam kao deci čitali pred spavanje. Ipak, jedan deo bajke uporno su zaboravljali da nam ispričaju- za one koji su prisiljeni da zimske mesece provedu napolju, ovi dani predstavljaju puko preživljavanje...

U ovom trenutku na ulicama je mnogo napuštenih životinja koje nemaju gde da se sklone, nemaju šta da jedu, nemaju čime da se ogrnu. Dok vi ovo čitate, njima su stomaci prazni, tela im podrhtavaju od promrzlina i možda neće doživeti sutrašnji dan. Sve to ne dešava se tamo negde daleko, u drugom gradu ili zemlji, već se dešava ispod TVOG prozora i TI možeš da učiniš nešto da im pomogneš!

Evo nekoliko predloga šta biste mogli da uradite ako želite da pomognete napuštenim životinjama da prežive ledene dane i noći koji su pred nama. Sigurni smo da svako od nas već danas može da učini bar jednu stvar sa ove liste:

1. Odškrinite vrata od ulaza u zgradu! 

Neće vas pojesti, niti vam preneti bilo kakvu bolest, niti vam bog zna kako isprljati ulaz pas ili mačka koji će se sklupčati ispod stepenica na parčetu kartona. Ustvari, samo zamislite da ste i sami baš ovog ledenog danazaboravili ključ od stana pa morate da čekate satima ispred ulaza...

2. Pravljenje Sneška Belića sa decom je zabavno, ali pravljenje kućice za napuštene pse i mačke je i zabavno i humano!

Organizujte se sa prijateljima ili članovima porodice i od starih dasaka, stiropora, jorgana, peškira, slame i drugog vama nepotrebnog materijala napravite sklonište za životinje iz kraja. Ako nemate vremena da se posvetite pravljenju kućice, i kartonska kutija u kojoj je ćebe biće dovoljna ako je postavite na mestu gde nema snega. Životinje će vam biti zahvalne, vaša deca će naučiti da pomažu drugima, sami sebe ćete posmatrati drugim očima, a ako to sve fotografišete i stavite na društvene mreže, spremite se - lajkovi će pljuštati sa svih strana!

3.Šaka hrane i činija tople vode mogu biti spas u zadnji čas. 

Sa prazničnih trpeza sigurno vam je ostalo mnogo hrane, pa već sada zavirite u frižider i odvojite nešto što sigurno nećete pojesti. Uzmite dve plastične činije u koje ćete sipati toplu vodu i hranu koju ste namenili životinjama i spustite ih ispred zgrade. Ako niste u žurbi svratite do prodavnice i kupite konzerviranu hranu za pse i mačke, možda malo suve hrane i sve to ostavite na mestu gde ne dopire sneg ili ledena kiša.

4. Nisu ugroženi samo psi i mačke, zimu jedva preživljavaju i ptice. 

Postavite hranilice za ptice u svom kraju a ako za to nemate vremena onda bar plastični poklopac stare činije, tacnu ili nešto slično napunite zrnevljem i stavite na svoj prozor ili terasu.

5. Ako do sada niste, a oduvek ste želeli da udomite neku životinju, sada je pravi čas da donesete takvu odluku...

Pin It

Izvor: zivotinje.rs