NEMOGUĆE IM JE ODOLETI: 6 jakih razloga zbog kojih bi trebalo da imate mačku!

Ove divne krznene lepotice mogu biti savršeni ljubimci za svakoga, za one koji puno rade pa nemaju vremena za brigu o životinji pa do porodica sa decom

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Prema mačkama kao kućnim ljubimcima ljudi ponekad imaju razne predrasude smatrajući ih hladnim, nezainteresovanim, rezervisanim pa čak i grubim životinjama. Međutim, to je daleko od istine. Ove divne krznene lepotice mogu biti savršeni ljubimci za svakoga, za one koji puno rade pa nemaju vremena za brigu o životinji pa do porodica sa decom.

Evo kojih su to šest jakih razloga zbog kojih ćete poželeti da nabavite bar jednu macu.

1. Neće vam zameriti ako nemate vremena za igru
Dok su psi izrazito društvena bića i uviek im je potrebna ljudska pažnja, mačke se u tom smislu prilagođavaju čoveku. Ako vlasnik ima veću potrebu za interakcijom s mačkom ona će to prepoznati pa će i sama pokazivati da želi više da se mazi, sešće  pored njega ili jednostavno biće u istoj prostoriji. Ako čoveku nije potrebna tolika interakcija s ljubimicom, ona ga neće gnjaviti nego će se bez "prigovaranja" povući u svoje ćoše sobe i vlasniku neće to zameriti.

2. Prepoznaju kada je vlasnik tužan
Mačka pomoću svog sedmog čula oseti kada je njen vlasnik tužan, nervozan, depresivan, uplašen i slično. Tada reaguje tako da pojača svoje komunikacijske signale, na primer, tako da se snažnije mazi o njega ili da glasno mijauče. Ta mačija reakcija deluje utešno na vlasnika jer on zna da je neko primetio da se ne oseća dobro i da pokazuje brigu za njegovu dobrobit.

3. Ekspresno nauče pravilno da obavljaju nuždu
Jedna od velikih prednosti suživota s mačkom jeste ta da je ne treba šetati kako bi obavila nuždu. Stavite joj posudu s peskom i ona će vrlo brzo da nauči da je to mesto na koje ide da obavlja nuždu, bilo da imate malo mače ili odraslu mačku koju ste našli napuštenu. Sve što vi morate da uradite jeste da redovno čistite pesak i stavljate sveži.

4. Uče dete pravim vrednostima
Većini pasa u prirodi je da vole kad ih se "gnjavi" i lovi, te podnose umerenu grubost. Mačke s druge strane to ne vole. Ako se prema mački odnosite grubo, ona će pobeći i zaustaviti igru. Na taj način dete uči razliku između čvršćih, tolerantnijih ljubimaca kao što su psi i onih koji zahtevaju pažljivije, nežnije ophođenje, kao što su mace.

5. Grejaće vas i za vreme najhladnijih zima
Maca sklupčana u vašem krilu, blizu vaših nogu ili pored vašeg vrata dok se opuštate i pomislićete da ste u najudobnijem raju. Vole i da spavaju sa svojim vlasnikom i tako se međusobno greju. 
Kada vam kažemo i da zvuk mačjeg predenja može sniziti krvni pritisak i smanjiti stres istog trena stisnućete se uz vašu mekanu, krznenu lepoticu...ili ćete pohrliti da je pronađete.

6. Čiste su ljubimice
Mačke su savršene ljubimice za "čistunce". Izrazito vole čistoću pa se peru od glave do šape i do nekoliko puta na dan. U zavisnosti od vrste mačke, potrebno je da je povremeno očetkate.

(Family.rs)