Naučite svog psa da lepo dočekuje goste

Da li ste se već upoznali sa nemirnom i znatiželjnom stranom vašeg psa, kad god neko pozvoni na vrata?

Foto: beagledaily.com Foto: beagledaily.com

Verovatno jeste pa vam ne treba dodatno objašnjavati koliki to može biti problem. Upravo zato trebalo bi da naučite kako da kontrolišete svog psa a mi vam donosimo nekoliko korisnih saveta. 

Korak 1

Većina pasa je jako znatiželjna prema ljudima koji dolaze u kuću jer im je to nešto novo i uzbudljivo. Zvuk zvona ili kucanja na vratima za njih znači novo iskustvo, a psi obožavaju istraživati nove stvari. Jedan od načina kako da sprečite vašeg psa od skakanja po gostima jeste da mu pomognete da shvati da ti zvukovi ne znače ništa posebno. Kako? Nekoliko puta tokom dana sami pozvonite ili pokucajte na svoja vrata a zatim samo nastavite da radite ono što ste radili pre toga. Vaš pas bi nakon nekog vremena trebalo da nauči da takvi zvukovi ne označavaju ništa posebno.

Korak 2

Sledeća faza treninga obuhvata to da odredite neko mirno mesto kao poligon. Zatim potražite pomoć od nekog člana porodice ili prijatelja. Sledite ova tri koraka:

1. Neka vaš prijatelj zazvoni ili pokuca na vrata.

2. Nakon toga odvedite psa na to mesto. Dajte mu omiljenu igračku ili ćebence i pohvalite ga što je miran.

3. Tek nakon toga idite do vrata i otvorite ih. Ponovite nekoliko puta u različitim prilikama.

U početku vaš pas će odmah krenuti za vama, ali zato vam je i potrebna pomoć prijatelja, jer bi on trebalo da ostane na vratima neko vreme, a vi svaki put iznova da vraćate svog psa na mirno mesto. Bitno je da ne odustajete jer će biti potrebno vremena dok vaš pas ne shvati čemu želite da ga naučite. Cilj je da vaš pas na zvuk zvona na vratima reaguje tako da ode na to mesto i bude miran sve dok mu vi ne date dopuštenje da ustane.

Korak 3

Sada ga još samo morate naučiti kako da na prijatan način pozdravi vaše goste. Za to opet potražite pomoć prijatelja ili članova porodice. Ako ste u mogućnosti, najbolje bi bilo da za to zamolite nekoliko ljudi kako bi vaš pas naučio da takvo ponašanje važi za sve ljude, a ne samo za osobe koje stalno viđa. Takođe, budite sigurni da vaš pomoćnik ili pomoćnica budu neutralni za vreme treninga i da ništa ne preduzimaju prema vašem psu.

Naime, kad vaš gost uđe u kuću, vaš pas trebalo bi da bude na svom mirnom mestu. Zatim ga stavite na uzicu kako bi imali kontrolu nad njegovim akcijama. Zatim mu dopustite da ustane i odvedite ga do gosta. Pratite pažljivo što vaš pas radi i odmah ispravite svako loše ponašanje kao što je npr. skakanje. Obavezno nagradite psa kada radi dobre poteze, kako bi proces učenja bio brži.

(Izvor: index.hr)