Kada maše repom mačka ustvari poručuje

Osim što vam se obraća mijaukanjem, vrlo važno sredstvo komunikacije vaše dlakave ljubimice je i njen rep. On nije tu samo ukras i sredstvo za održavanja ravnoteže i pomoć pri skokovima – njim vaša maca želi nešto da vam poruči. Evo kako da razumete njene signale.

Foto: catster.com Foto: catster.com

Sama činjenica da vaša maca ne zna da govori ne znači da zbog toga ne možete da komunicirate sa njom. Osim što vam se obraća mijaukanjem, vrlo važno sredstvo komunikacije vaše dlakave ljubimice je i njen rep. On nije tu samo ukras i sredstvo za održavanja ravnoteže i pomoć pri skokovima – njim vaša maca želi nešto da vam poruči. Evo kako da razumete njene signale.

Rep ravno podignut visoko u vazduh

Ovako ponosno postavljen rep znači da je vaša maca jako zadovoljna i da se oseća sigurnom u sebe, pršti samopouzdanjem. U istom položaju rep će držati i mama mačka kada želi da je njeni mačići prate kako bi bila sigurna da će je lakše uočiti – nešto slično kao što i turistički vodiči po gradovima drže visoko iznad glave zastavicu kako bi ih lakše uočila grupa turista.

Ravno ispružen rep dignut pod uglom od 45 stepeni

Ako vidite da maca drži rep u ovom položaju, to znači da je raspoložena prijateljski, ali u nešto nije baš sigurna. Moguće je, na primer, da će tako držati rep kada vam neko prvi put dođe u goste, pri upoznavanju. U trenutku kada vidi da joj ta osoba ne predstavlja opasnost moguće je da će uzdići rep visoko, u prethodno opisan položaj.

 

Rep visoko podignut u vazduh ali brzo mrda levo desno

Ovako vam vaša maca poručuje: 'Ostavite me na miru, želim da budem sama'. Takođe, može značiti da vam se ruga, nešto slično onome kada se nama neko obrati, a mi odmahnemo rukom kao da kažemo: 'Ma baš bezveze'. 

Rep visoko podignut u vazduh, brzo se trese, kao da ga trese struja

E, ovo je jako dobar znak. To znači da je vaša ljubimica bukvalno presrećna jer vas vidi. Mačke će vrlo često ovako mrdati repom kada se njihov vlasnik vrati kući nakon višesatnog izbivanja. Neke od njih će kada su jako uzbuđene, podići rep i povući ga preko vlastitih leđa stavljajući na videlo svoju guzu. Vama će to možda izgledati čudno ali ona time zapravo poručuje: 'Smeš da mi omirišeš dupe' – što na mačjem jeziku znači: 'Srećna sam što te vidim i stekao si moje puno poverenje.'

Rep dignut visoko u vazduh sa savijenim vršom kao znak pitanja

Rep u položaju upitnika znači upravo to – maca se nešto pita. U takvom slučaju, ona je prijateljski raspoložena, ali nešto je malo zbunjuje.

 

Rep položen horizontalno iza mačke

Reč koja najbolje opisuje ovakav položaj leđa je 'radoznalost'. Vaša maca ovako će položiti svoj rep onda kada, na primer, čuje nepoznati zvuk koje želi da dešifruje ili kada vidi nešto što je jako zainteresuje. Ovakav rep obično je blago savijen. 

Rep kojim mačka energično maše levo desno

Ovakav položaj repa najčešće govori to da je vaša maca zbog nečeg ozbiljno ljuta – pazite, za razliku od pasa koji ovako repom mašu kada su zadovoljni. Međutim, energično mahanje repom levo desno takođe može značiti da je mačka nestrpljiva i da poziva vas – ili drugi mačku, ako je u blizini – na igru. Po pravilu, ako repom lupa o pod, bolje je ne dirajte – nešto je razbesnelo.

Nakostrešen rep

Ponekad ćete videti da se vašoj maci jako nakostreši rep. To znači da se oseća ugroženo zbog nečega i da zbog toga želi da pobegne, a ako ne može izbjeći beg, upustiće se u napad. Mačkama koje drže rep u ovom položaju obično se nakostreši i dlaka na celom tijelu, naročito ne leđima. To rade kako bi izgledale veća i opasnije napadaču koji im preti.

   

Rep podvijen između nogu 

Ovako položen rep ukazuje na podređeni stav. Vaša maca se nečeg boji i želi da je ostave na miru. Rep povlači pod noge kako bi izgledala manja, a time i manje agresivno onome koga doživljava kao pretnju.

Rep je miran ali se mrda samo njegov vrh

Ako maca mrda samo vrhom repa to znači da se snažno koncentriše na nešto. Najčešće je to nekakav plen poput ptice, miša ili buba – a u pitanju može biti i loptica, konopčić ili neka igračka. U svakom slučaju, veliki lovac spreman je da se baci na plen.

Rep omotan oko nečega – ili nekoga

U slučaju da vaša maca, na primer, omota rep oko vaše noge to znači da vas obeležava kao svoje i da ste joj jako dragi. Rep u takvom položaju znak je njene velike ljubavi prema vama. Doduše, može značiti i da vas mala manipulatorka pokušava naterati da je nahranite ili joj jednostavno posvetite pažnju.

Izvor: fizzit.net