BESKRAJNA RADOST: Nauka objasnila zašto su psi toliko srećni kad nas vide

Ako imate psa, verovatno ste primetili da svaki put kada se vratite kući on kao da ne zna šta će od sreće

Foto: Printscreen Youtube Foto: Printscreen Youtube

Ako imate psa, verovatno ste primetili da svaki put kada se vratite kući on kao da ne zna šta će od sreće. On će vas oboriti na zemlju, lizati svuda, zalajati i pogledom poručiti: "Gde si bio ceo dan? Jako si mi nedostajao!". Ali, u čemu je razlog, zašto je vaš ljubimac toliko srećan kad vas vidi?

Naučnici pretpostavljaju da imaju odgovor. Prema njima dva faktora su presudna:

1. Psi su radoznala bića

2. Psi su evoluirali od vukova

Pre nego što su postali naši kućni ljubimci psi su bili vukovi. Vukovi su se tada, kao i dan danas, pozdravljali ližući se po licu.

- Ono što je rukovanje za ljude, za vukove je lizanje. Oni takođe znaju i kada neko od članova iz čopora ulovi večeru - rastumačio je Gregori Berns, naučnik koji proučava ponašanje pasa.

On je takođe pokušao da utvrdi kako psi doživljavaju ljude. Da li nas vide kao još jednog člana čopora i ima li tu nečega više?

Berns je eksperimetisao pomoću mirisa i utvrdio da pas naročito reaguje na miris svog gazde. 

"Nijedan drugi miris, čak ni miris drugog psa koji živi s njim u kući, ne može da uzrokuje tu sreću kad nanjuši svog vlasnika", rekao je Berns i dodao da za pse "predstavljamo zaista nešto posebno, nešto za šta imaju posebno mesto u svom mozgu".

Ovaj naučnik je takođe primetio da nas psi ne vole samo zato što ih hranimo, već i zato što uživaju u našem društvu, kao i da su oni znatiželjna, ali i pomalo ljubomorna bića.

Na primer, kada se posle posla vratite kući, onoga trenutka kada pređete preko praga vaš pas će poludeti od sreće jer mu je bilo dosadno bez vas. Međutim, oni takođe gore od želje da saznaju gde ste bili, da li ste bili u kontaktu sa drugim životinjama i, naravno, da li ste im doneli hranu.

U svakom slučaju, vaš dolazak kući za vašeg psa predstavljka beskrajnu radost, jer ćete ga u svakom slučaju bar pozdraviti i pomaziti.

(Family.rs)