SIMBOLIKA CVEĆA: Ovo cveće nemojte poklanjati jer donosi nesreću i tugu

Približava se 8. mart, Dan žena, i zbog toga morate da znate koja cveće se poklanja, a koje treba izbegavati

Foto: Unsplash Foto: Unsplash

Svaki cvet koji nekome poklonite ima određeno značenje i poruku. Zbog toga obavezno obratite pažnju pa to koju simboliku ima cveće koje poklanjate kako se ta osoba ne bi uvredila i stekla porgrešan utisak.

Boja cveća sama po sebi ima određenu simboliku, tako da treba znati da plava boja znači vernosti i sanjarenje, žuta ljubomoru, dok ljubačasta boja predstavlja nežnost a bela je simbol nevinosti. Crvena znači ljubav i lepotu, zelena razumevanje. Narandžasta boja je simbol ponosa i energije, prenosi Kurir.

   

Ruže - Ovaj cvet se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje ima različita značenja. Crvene simbolišu strast i ljubav, premda mogu da označavaju i zahvalnost i zadovoljstvo. Žute ruže su simbol veselja, ali i mogu biti i znak neverstva i ljubomore. Bele ruže predstavljaju čednost, iskrenost i bezgrešnost. Ruže bez trnja mogu da označavaju ljubav na prvi pogled. Kada žena pokloni muškarcu crvenu ružu, ona postaje simbol odanosti. Narandžaste ruže su simbol žudnje i zaljubljenosti, a ljubičaste ljubavi na prvi pogled. 

Iris - Ovaj cvet simboliše dostojanstvo, nadahnuće, slavu i hrabrost. Žuti iris ukazuje na stras, a plavi simboliše sreću.

Zumbuli - Zumbuli su znak vernosti i nepokolebljivosti. Plavi zumbuli simbolišu postojanost, odnosno neprekidnost.

Božur - Ovaj cvet simboliše čast,bogatstvo, idiličan brak i napredak.

Jasmin - Žuti jasmin označava eleganciju, a cvetovi jasmina druge boje simbolišu odanost.

Magnolija - Dostojanstvenost i otmenost. Bela magnolija označava nevinost, dok ružičasta onda znači stidljivost i najčešće se poklanja mladim devojkama. Pazite, ako poklonite magnoliju koja je prerano procvetala, to je jasan znak da ste zbog nečega uznemireni i nestrpljivi. Staro verovanje kaže da  magnolije označavaju nevernost muškaraca koji ih poklanjaju.

Narcis - Ovaj cvet je simbol samoljublje i egocentričnosti, ali je i simbol novog početka s obzirom da sa rađa među prvima u proleće. U nekim situacijama ovaj cvet može da označava i prezir.

Ljiljan - Označava beskrajnu lepotu, sreću, čistoću, spas i besmrtnosti. Veoma je čest na venčanjima, jer po verovanju simbolizije biranje voljenog bića. Beli ljiljan simboliše čistoću i nevinost, a žuti obmanu.

  

Bambus - Bambus je simbol privrženosti, vernosti i postojanosti bračne zajednice.

Ciklama - Ciklama je simbol iskrenosti i veruje se da simbolizuje pomirenje kada se pokloni osobi sa kojom ste u svađi. One takođe mogu biti znak stidljivosti.

Visibabe - Ovi cvetovi simbolišu nadu, novi početak, napredak i utehu. Kada želite nekome da poručite da ne gubi veru i nadu, poklonite mu visibabe.

Đurđevak - Simboliše rađanja i strpljenje.

Gladiole - U najvećem broju slučajeva simbolišu jačinu karaktera i prenagljenost. Nipošto ih ne treba poklanjati voljenim osobama.

Orhideja - Orhideje simbolišu želja za uspehom. Takođe mogu biti simbol ljubavi, lepote, romanse i želje za intimnošću. Često se poklanja bolesnicima i porodiljama da bi im se poželeo brz i uspešan oporavak. Mogu simbolisati i želju za uspehom u karijeri.

Lala - Predstavlja simbol ponosa i slave. Crvene lale se vezuje za ljubav, a žute za beznadežnu ljubav. Roze znače brižnost, ljubičaste dostojanstvo, a bele oproštaj.

Mimoza - Mimoze su znak sigurnosti i pouzdanosti, takođe označavaju raskoš i moć. 

Suncokret - Ovaj cvet je simbol za jačinu, ponos i obožavanje. Pored toga, može da simboliše i oholost. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi, označava vašu želju i spremnost da se toj osobi potpuno posvetite.

Ljubičice - One su simbol privrženosti i vernosti. Bele i ljubičaste simbolišu skromnost.

Hortenzije - Hortenzije simbolišu ljubaznost i  srdačnost, a poklanjaju se kada želite da se pomirite sa nekim sa kim ste u svađi. Pred toga, hortenzije se često nose na groblje i prilikom izjave saučešća.

Cveće koje se ne poklanja ženi:

Cveće za koje se veruje da ima lošu siboliku su begonije koja označavaju crne misli, lavanda koja predstavlja nepoverenje, dalija koja simboliše nestalnost. 

Hrizanteme se nose na groblje, mada mogu da budu i simbol ljubavi i istine. Za tužne prilike poklanjaju se i krinovi.