PRAVO NA SREĆU: Zašto razvedene žene sa decom ne dozvoljavaju sebi da budu SREĆNE I ZALJUBLJENE

Zašto se i dalje olako kritikuje žena koja se posle razvoda upušta u ljubavnu vezu, iako to ne znači da se time odriče dece i požrtvovane brige o njima?

Foto: cbc.ca Foto: cbc.ca

Sa kakvim se sve društvenim pritiscima susreće razvedena majka koja se ponovo zaljubila? I kakve unutrašnje brodolome doživljava, jer društvo ne gleda blagonaklono na njenu novu vezu?

Željka Kurjački Stanić, psiholog i psihoterapeut, ne smatra da je razvedena mama koja se ponovo zaljubi - hrabra.

- Kada razvedena mama želi ponovo da voli i bude voljena, možemo da kažemo da je ta žena zdrava, realistična i da sasvim dobro brine o sebi - smatra psiholog.

 

Ako žena zna da čuva sebe, veruje svojim osećanjima i ume da ode ako joj negde nije dobro, tada će umeti da za sebe izabere pravog i dobrog muškarca. Nažalost, mnoge koje odluče da se razvedu, naročito posle dve ili više decenija lošeg braka, svesno biraju da nikada više ne dopuste sebi da zavole niti dozvole nekome da ih voli.

- Možda naposletku i uđu u neku vezu zbog toga što osećaju neprijatnost od samoće, ali to nije isto kao kada prema nekome osećaju istinsku bliskost i žele da sa njim provedu ostatak života - napominje psiholog.

Nekada su vladali stereotipi, a danas se na nove veze razvedenih majki, ipak, gleda sa odobravanjem, ali u porodici, njenoj, njenog bivšeg ili novog partnera, očekuju i negativni komentari. Jednostavno, nekome se ne dopadate šta god da uradite i tu nije problem u vama, nego u toj osobi. Zato takve komentare treba shvatiti sa velikom rezervom, razmisliti od koga stižu i koliko vam ta osoba znači.

Provokacije bivšeg

Bivši muž je osvetoljubiv u periodu kada ona pronađe novog partnera posle razvoda, a on je još sam. I uglavnom prestaje onda kada i on uđe u vezu u kojoj je srećan. Ali dok se to ne dogodi, ona treba da uporno i neumoljivo insistira na lepoj komunikaciji sa njim, da se ne “peca” na provokacije i ne ulazi u međusobne psihološke igre. Ovo ume da bude teško. Ali ako tako uradi, povećava verovatnoću da će na kraju izgraditi pristojan odnos sa bivšim partnerom, što je za dete najvažnije.

 

Žena treba samo da razmišlja o tome da li će svi zajedno biti srećni

O čemu zapravo žena jedino treba da razmišlja kada ulazi u vezu i kako je važno da se postavi da bi ona, dete i novi partner bili srećni?

- Važno je da iskreno razmisli o prethodnom braku i šta tu nije bilo dobro- smatra psiholog.

Kurjački ističe da je najvažnije da žena pokuša da kod sebe otkrije obrazac ponašanja koji bi joj napravio problem i u novoj vezi. Da osvesti mogući destruktivan odnos prema partneru, njihovoj vezi, ali i prema samoj sebi. Da shvati da li je zanemarivala svoje želje zarad partnerovih, kako sve te obrasce ne bi ponovila i u novoj vezi.

- Žena mora da osvesti šta je naučila iz prethodnog iskustva, šta joj je najvažnije u odnosu sa muškarcem, od čega ne želi da odstupi i šta ne želi da toleriše, jer će tako najbolje sačuvati sebe u novoj vezi - zaključuje Kurjački.

Lampica

Kada žena postane mama, u njoj se stvori savršeni radar koji svaku opasnost po klinca opazi, najčešće unapred. Čak i da nije toliko verovala svojim unutrašnjim upozorenjima u prošlosti kada su muškarci u pitanju, od kada je postala mama ti signali upozorenja neće joj dati mira.