PAR IZ TREBINJA OBORIO SVE REKORDE: Venčali se u subotu, razveli u sredu!

Činjenica je da je sve veći broj brakova koji se završavaju razvodom i da ove zajednice sve kraće traju, ali ovaj par iz Trebinja oborio je sve rekorde.

FOTO: PROFIMEDIA FOTO: PROFIMEDIA

Reč je o mladencima koji su se venčali u subotu, a zahtev za razvod braka podneli su već naredne srede, što znači da su samo tri dana bili u braku.

Ali, dok nekima brakovi pucaju za manje od godinu dana, drugi ljubav pronalaze i u poznim godinama. Tako je najduži brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najkraći samo 13 dana.

  

Prema analizi Zavoda za statistiku Republike Srpske najstariji mladoženja imao je 90 godina, dok je najstarija nevesta imala 86 godina.

Statistika pokazuje da su, od razvedenih brakova u Republici Srpskoj tokom 2018. godine, tri najduža trajala 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je završen u ovoj godini trajao je dva meseca.

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psiholog Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti u supružnicima. Prema njenim rečima brak neretko ne opstaje zbog nezrelosti jednog od supružnika.

"Zrelost je spremnost pojedinca da se suočava sa određenim životnim izazovom i neko je za brak zreo sa 20 godina, a neko nije ni sa 40, iako mi kulturološki imamo jasne starosne granice i odrednice kada je nešto vreme činiti, udavati se i ženiti se. Usled tih kulturoloških i socijalnih pritisaka često mladi parovi ulaze u brak potpuno nespremni da se suočavaju sa svim onim što zajednički život donosi. On zahteva od svake strane kompromis, spremnost na razumevanje i jasno artikulisanje sopstvenih potreba, opet vodeći računa i o potrebama drugih. Ovu veštinu stičemo kroz život, a naše osobine ličnosti, temperament i karakter određuju jedan specifični sklop svakog od nas i način na koji plovimo kroz život i brak - pojašnjava ona, piše Klix.

Izvor: kurir.rs / klix.ba