Naučnici otkrivaju: KOJA GODINA JE KRITIČNA ZA VAŠ BRAK

Kao i na svim drugim poljima, tako i u bračnom životu postoje i usponi i padovi kao sastavni deo odnosa sa partnerom.

Nakon što se okonča onaj period medenog meseca kada vam je glava još uvek u oblacima, ili na nekom egzotičnom putovanju, počinje svakodnevni bračni život, i mada to zvuči suviše obično i drugačije od onih bajkovitih projekcija, i on ima svojih lepota i čari. Tačnije, pojedina naučna istraživanja su pokazala koje su najlepše, a koje najteže godine braka, pa više o tome pročitajte u nastavku.  

Treća godina braka

 

 

Postoji teorija koja kaže da ljubav u smislu zaljubljenosti i strasti između dvoje traje 3 godine, a da nakon toga ulazi u mirnu luku. Kada se radi o braku, mnoga istaživanja su pokazala da je upravo treća ujedno i najsrećnija godina braka, ne računajući onu prvu koja je u znaku svadbene euforije i putovanja na medeni mesec. 

 

Takođe, interesantno je da se većina parova tokom ove godine braka odlučuje za dete, što je odluka koja još više učvrsti njihov ljubavni odnos. 

Peta godina braka

 

 

Prvi pravi problemi počinju baš tokom pete godine braka, kada su deca još uvek mala i zahtevaju mnogo pažnje, što je teško uskladiti sa poslovnim i svim drugim obavezama. U ovom periodu, većina onih koji su u braku sve manje strpljenja ima za svog partnera, a određena ispitivanja su pokazala da baš u petoj godini mnogi počinju da pomišljaju na razvod, pa i da konsultuju advokata.

 

Ovo je godina u braku za koju se smatra da je najteža i da je prekretnica. 

Sedma godina braka

Ukoliko brak preživi petu godinu, smatra se da ih u sedmoj čeka nova velika prekretnica, odnosno izazov kada njihov brak postane rutina. Osim što odnos sa partnerom uđe u kolotečinu, tu su i drugi problemi - uglavnom oni finansijski i oni sa decom, koji dodatno pogoršavaju situaciju u bračnom odnosu, i čine celokupnu situaciju nepodnošljivijom. 

 

Sve u svemu, ovo je jako težak period za supružnike, i oni koji uspeju da ga prebrode, po svemu sudeći, čeka ih dugovečan i srećan brak. 

U svakom slučaju, bez obzira šta ova istraživanja kažu, na vama je da se sami potrudite da se vaš brak zasniva na kvalitetnom i stabilnom odnosu dvoje koji se vole, poštuju, imaju strpljenja i razumevanja, umeju da oproste, ali i da kažu ,,izvini'', i koji uvek o svojim osećanjima razgovaraju jedno sa drugim.

Izvor: mogujatosama.rs