Kum je duhovni rod, štiti dete od zlih sila, i zato je svetinja u našem narodu

Biti kum je velika čast i privilegija, ali sa sobom nosi mnogo odgovornosti.

Foto: telegraf.rs Foto: telegraf.rs

Kum je jedna od najvažnijih zvanica na svadbi. Pored mnogobrojnih zaduženja koje mora da ispuni, kum mora i da brine o celokupnoj organizaciji svadbenog veselja i da bude uključen u gotovo sve aktivnosti na samom venčanju.

Biti kum je velika čast i privilegija, ali sa sobom nosi mnogo odgovornosti. One ne uključuju samo kupovinu burmi ili držanje sveće dok traje crkveni obred. Kum je neprestano uz mladence i na neki način predstavlja svedokanjihove veze koja otpočinje venčanjem.

Opšte je poznato da se poziv za kumstvo ne odbija. Ovde ćemo pokušati donekle da objasnimo zbog čega je to tako, i da se pozovemo na tradicijske okvire koji su nam ostavili mnogo važnih običaja i verovanja koji se upražnjavaju u svadbenom obredu.

U našoj tradiciji kum je izuzetno važna ličnost. Veoma je bitno to što se on poštuje kao najbliži rod. On i jeste na neki način duhovni rod, odnosno on ulazi u porodicu tako što postaje svedok i zaštitnik ili novog deteta u porodici, ili zajednice dvoje ljudi. Bez njega je nemoguće obaviti obred venčanja. Za kuma se nekada pozivao neko kome se beskrajno veruje, ko se veoma poštuje.

 

U našem narodu kumstvo je svetinja i o tome svedoče mnogobrojne epske, pa i lirske usmene pesme. Ponekad je kum čak i bliži od rođenog brata.

 

Po narodnom verovanju, od kuma zavisi i porodični napredak, sreća i blagostanje. Kum jeste duhovno, a ne krvno srodstvo, ono koje sami biramo, a veza jednom uspostavljena, se ne može više nikada raskinuti, jer se to smatralo izuzetnim i strašno grešnim.

 

Danas je mnogo toga zaboravljeno. Građenje duhovnih veza, koje su čvrste i neraskidive danas je teško. Nekada se kumstvo, ili pobratimstvo (koje je takođe izuzetno značajno u našoj tradiciji) potvrđivalo mešanjem krvi dvaju muškaraca i time simbolično ukazivalo na potrebu uspostavljanja krvnog srodstva. Danas je kum često neko koga poznajete dovoljno dugo i ko vam je u najbolju ruku prijatelj.

 

 

 

 

 

Naravno, kršteni kum je uvek imao veći značaj od venčanog, jer je imao zadatak da uvede novopridošlog člana porodice u ovaj svet i zaštiti od svih zlih sila, ali vrlo često se dešava da je venčani, kasnije i kršteni kum u svadbenom obredu, kum uvodi mladu u novu porodicu i na taj način zasniva vezu između dve linije predaka koje se u novom bračnom paru ukrštaju i povezuju.

 

Kako je to uvek, prema verovanjima, potencijalno opasna situacija, važnost kuma je upravo u obavljanju ovog delikatnog zadatka. Uspešno povezivanje dveju porodica garantuje blagostanje i sreću u novozasnovanoj. U važnosti ovoga izbora možda leži i vaša bračna sreća. 

 

 

Autor: blog.nasasvadba.rs