ZDRAVE: DOMAĆE gumene bombone koje se brzo i lako prave

Deca obožavaju gumene bombone, a većina roditelja ih nerado kupuje mališanima jer su prepune aditiva. Domaće gumene bombone ne sadrže ni beli šećer, ni aditive. Ako ih vaši klinci obožavaju ponudite im ovu zdraviju verziju.

Foto: tastespotting.com Foto: tastespotting.com

Deca obožavaju gumene bombone, a većina roditelja ih nerado kupuje mališanima jer su prepune aditiva. Domaće gumene bombone ne sadrže ni beli šećer, ni aditive. Ako ih vaši klinci obožavaju ponudite im ovu zdraviju verziju. Sigurni smo da će im se dopasti.

Za pripremu ovih bombona možete koristiti želatin životinjskog porekla ili biljni (agar agar, koji se dobija od alge neutralnog ukusa), koji možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane. Mi vam donosimo dva recepta za gumene bombone sa jagodama i kokosom, ali za osnovni vam treba samo želatin, limunov sok i med.

Gumene bombone sa ukusom jagode

Sastojci:

  • 4 jagode,
  • 1 kašiku svežeg soka limuna,
  • trećinu šolje vode,
  • 3 kašike želatina i
  • 3 kašike meda 

Jagode, limunov sok i vodu izmiksajte. U manjoj šerpici na niskoj temperaturi pomešajte ovu smesu sa želatinom i medom. Kada se smesa izjednači i otopi sklonite šerpicu sa šporeta, kašikom punite kalupe (ako imate u one u obliku jagode), pa ih stavite u zamrzivač na 5 minuta. Nakon toga su spremne i lako ćete ih izvaditi iz modli. Spremne su za upotrebu.

Gumene bombone sa ukusom kokosa

Sastojci:

  • 3 kašike želatina,
  • 3 kašike meda,
  • trećinu šolje kokosovog mleka,
  • 2 kašike vode,
  • 1 kašičicu ekstrakta vanile i
  • 1 kašiku kokosovog brašna.

U manjoj šerpici na nižoj temperaturi pomešajte sve sastojke, osim kokosovog brašna. Sačekajte da se otopi, dodajte kokosovo brašno, izmešajte, pa kašikom punite kalupe smesom. Takođe, stavite u zamrzivač na 5 minuta i nakon toga se mogu jesti.

 

(Izvor: kuhinja-i-ideje.blogspot.com)