Probajte ovu tortu i sigurno će se naći na listi vaših omiljenih poslastica...
Sastojci
Biskvit:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
- 1/2 praška za pecivo
Fil:
- 500 ml mleka
- 5 žumanaca
- 100g šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 gr čokolade za kuvanje
- oko 200g jaffa keksa
- 300 ml slatke pavlake
- 1 kesicainstant želatine fiksa
Dekoracija:
- 200 ml slatke pavlake ili šlag pena
Priprema
Umutiti belanca sa šećerom, dodati brašno i prašak za pecivo. Smesu izliti u kalup, obložen papirom za pečenje, pa peći na 200 stepeni oko 30 minuta. Prokuvati 100ml mleka i vanilin šećer. Pečen biskvit odvojiti od papira, izbockati pa preliti vrelim mlekom. Ostaviti da se ohladi.
400 ml mleka prokuhati. Umutiti žumanca i šećer, pa preliti vrelim mlekom. Vratiti na ringlu, pa prokuvati krem mešajući sve vreme. Čim prokuva skloniti sa vatre. U topli fil umiksati želatinu fiks. Posebno umutiti 300ml slatke pavlake, pa sediniti sa mlakim filom. Ostaviti da se ohladi.
Čokoladu i jaffa keks narendati. Dodati u fil koji se potpuno, pa sve dobro sjediniti.
Na tacnu staviti biskvit, pa staviti ivicu kalupa za tortu koju smo obložili folijom. Na biskvit staviti fil, pa ostaviti u frižider na sat-dva, da se fil stegne.
Kad se fil stegne, skinuti ivice kalupa, pa celu tortu premazati umućenom slatkom pavlakom ili šlag penom po ukusu. Dekorisati po želji, pa poslužiti.
Izvor: Recepti