Slavsko žito na starinski način

Iako se može učiniti jednostavno, spremanje slavskog žita nije tako lako! Ali, uz ovaj stari, tradicionalni recept sigurno će vam uspeti!

Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Iako se može učiniti jednostavno, spremanje slavskog žita nije tako lako! Ali, uz ovaj stari, tradicionalni recept sigurno će vam uspeti!

Recept

Belu, krupnu pšenicu beliju očistiti, pa je dva dana ranije potopiti u lonac sa čistom vodom i ostaviti da odstoji do sutradan. Ujutro stavite da se kuva uz povremeno mešanje - pazite, pšenica može lako da zagori, pa je najbolje da je sve vreme držite na tihoj vatri.

Kuvanu pšenicu isprati pod mlazom vode, ispirati sve dok sa nje ne nestane sve belo. Ostaviti da se dobro ocedi.

Za to vreme, na sto prostrite stolnjak, pa po njemu rasporedite oceđenu pšenicu, ali tako da ne dođe zrno preko zrna. Preko toga staviti drugi čisti stolnjak i ostaviti da prenoći. Sutradan rano ujutro staviti pšenicu u dublji sud i po želji samleti u mašini za mlevenje mesa.

Samleveno žito pomešati sa malo šećera, radi lepšeg ukusa i sipati u činiju u kojoj ćete služiti žito za slavu.

Tradicionalno ukrašavanje slavskog žita podrazumeva orašaste plodove - na primer, napravite oblik krsta pomoću mlevenih oraha ili celih badema, lešnika... Budite kreativni!

Stari običaj kaže da je obavezno da se domaćica, pre nego što otpočne mešenje ili mlevenje žita, prekrsti, a prvi ga probaju sveštenik ili domaćin.

Izvor: stil.kurir.rs

Pin It