Saveti za duži vek namirnica u kuhinji

Jedan od najvećih neprijatelja svežine namirnica je vlaga! Pročitajte kako da se izborite protiv nje u frižideru ili u ostavi.

Foto: masa.com.hr Foto: masa.com.hr

Verovali ili ne, trećina hrane proizvedene u svetu se baci!

Potrudite se da ne doprinosite i sami ovoj šokantnoj statistici UN i sačuvajte kućni budžet od nepotrebnih troškova.

Kod očuvanja svežine namirnica, veoma je važan njihov ispravan raspored u frižideru.  

Premda mnogi misle da je vazduh najhladniji u gornjoj polici frižidera, osetljive namirnice ipak treba držati pri samom dnu - tamo je temperatura najniža.

Iako mislimo da je čuvanje hrane u frižideru najbolji način da očuvamo njenu svežinu, ne prija hladnoća baš svakoj namirnici.

Neke će se bolje održati u špajzu ili na sobnoj temperaturi. Takođe, vrlo je bitno napraviti i pravilni raspored na policama frižidera. Nije svejedno ni kako je hrana upakovana, jer se uprkos niskoj temperaturi jači mirisi mogu proširiti na sve namirnice.

U uredno sređenom frižideru lakše će se snalaziti svi članovi domaćinstva, a priprema obroka biće jednostavnija.

Na vrhu 

Tek pripremljenim jelima, salati, kolačima, belom vinu najviše prija najviša polica gde je temperatura oko 8 stepeni. Savet: Sve dobro uvijte u foliju da namirnice ne bi „pokupile“ druge mirise. 

U sredini 

Idealna temperatura za mlečne proizvode poput sira, jogurta i krem sira je oko 5 stepeni. Ako je temperatura niža, ukus „pati“, a ako je viša proizvodi će se brže pokvariti. 

Na dnu 

Pošto se hladan vazduh spušta naniže, u ovom delu je najhladnije, temperatura je oko 2 stepena. Savršeno mesto za držanje ribe, mesa i mesnih prerađevina. 

Fioke za voće i povrće 

Plastične fioke i staklena ploča iznad njih čuvaju voće i povrće od hladnog vazduha i vlage. Na temperaturi od oko 9 stepeni koštunjavo voće, salata, brokoli i tikvice ostaće sveži i hrskavi. 

U vratima 

Na temperaturi od 8 do 10 stepeni kolika je u vratima fržidera mogu da se drže jaja, maslac, marmelada, senf, teglice sa sosovima i dresinzima. U donjem delu vrata mesto mogu da nađu napici: sokovi, mleko i voda. Na sledećoj strani pročitajte više o multi-zonama i namirnicama koje je bolje držati van frižidera.

Da bi banane duže očuvale svežinu,nemojte ih držati u "buketu" u kojem ste ih kupili, već ih razdvojte jednu od druge. Na taj način se usporava proces njihovog zrenja, što znači da - ako su pomalo zelene kad ih kupite, možete ih ostaviti dan-dva pa tek onda razdvojiti.

Da bi beli i crni luk održali svežinu, nemojte ih čuvati u najlonskim kesama niti u frižideru. Idealno bi bilo da stoje u papirnim kesama, a najbolje je da čak i na njima probušite rupice kako bi oko glavica luka cirkulisao vazduh.

Da bi zelena salata ostala što duže sveža, najbolje je da je držite u frižideru i to u posudi s poklopcem, ali i da je zaštitite od vlage koja će se s njegove donje strane skupljati. Zato je najbolje da preko salate stavite papirni ubrus i da ga menjate kad se potpuno skvasi.

I jela koje prime miris nekih drugih namirnica u frižideru mogu postati neupotrebljiva, pa zato pročitajte kako da vaš frižider bude uvek uredan i bez mirisa.

Svima nam se bar jednom desilo da zaboravimo ostatke neke namirnice u najnižem uglu frižidera i dok je njih lako baciti, neprijatnih mirisa se ne oslobađamo baš za tili čas. Zato su tu dobri Lisini saveti...

Nema mlade domaćice kojoj se bar jednom nije desilo da je nakon ugodno provedenog odmora u frižideru dočeka zelena salata, grašak, čorba, ili bar ono što je od toga ostalo, nakon što je dane provelo čameći u mraku.

Problem i ne bi bio toliko veliki da smrad koji takva situacija izaziva nije nepodnošljiv i a za samo trenutak se rasiri po celom domu. Čak i kad ispraznite frižider i operete ga na klasičan način, neprijatan miris će se dugo zadržavati u unutrašnjosti aparata. Evo kako možete da rešite taj problem.

Sirće

Dobro poznat recept za eliminisanje neprijatnih mirisa, koji su još i naše bake koristile, predstavlja mešavinu sirćeta i vode. Kada smućkate ove dve tečnosti dobijenom istrljajte čitavu unutrašnjost frižidera i sačekajte da se malo provetri. Rezultati će biti skoro trenutni.

Soda bikarbona

Drugi način takođe poznat dugi niz godina predstavlja mešavinu sode bikarbone i vode. Kao i u prvom slučaju, natopite krpu ovom smesom i istrljajte unutrašnjost frižidera.

Papirni ubrusi

Za jači smrad umotajte papirne ubruse u kugle i ubacite ih u frižider. Ostavite ih da stoje nekoliko dana, a kada ih izvadite i bacite, istrljajte frižider sirćetom i vodom, kao što smo već predložili.

Soda bikarbona ili zrna kafe

U slučaju da rešite da otopite frižider, onda može da vam posluži i soda bikarbona ili zrnevlje kafe koje možete da postavite u njega dok ga držite otvorenim.

Ekstrakt vanile

Par kapljica ekstrakta vanile nakapajte na tufer od vate i ubacite u friz. Ostavite da odstoji nekoliko dana, nakon toga ne samo što će eliminisati smrad, već ćete imati i frižider prijatnog mirisa.

 

Kristina Ivanović

Izvor: Lisa.rs