Sarajevski ili merak kolač: Izuzetno lagan i sočan!

Naš predlog za vikend poslasticu. Spremite ovaj kolač već danas.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

 Sastojci:

  • 12 belanaca
  • 300 grama šećera
  • 200 g kokosa
  • 200 g oraha

Za nadev:

  • 12 žumanaca
  • 200 g šećera
  • 1 margarin
  • rendana čokolada (za ukrašavanje)

Ulupati čvrst sneg od 6 belanaca, dodati 150 g šećera i kokos. Masu sipati u podmazanu i brašnom posutu tepsiju i peći na veoma blagoj temperaturi.

Isti postupak ponoviti i sa preostalih 6 belanaca, s tim što se umesto kokosa dodaju mleveni orasi.

Za nadev, umutiti žumanca sa šećerom i kuvati na pari dok se ne zgusne. Ohladiti, pa dodati penasto umućen margarin.

Nadev staviti na koru sa kokosom, prekriti korom sa orasima, premazati žutim nadevom i ukrasiti rendanom čokoladom. Seći na kocke.

Pin It

Izvor: Stil